Прочитај ми чланак

Крај Вучићевог мита о борби против корупције

0

Мирослав Мишковић, власник "Делте" и један од "кипарских милионера" који су у пост-милошевићевској Србији надоградили бизнис империје, данас је правоснажно ослобођен оптужби за утају пореза. Претходно, ослобођен је и за махинације са путарским предузећима. Ето повода да председник Вучић опет спомене "жуто правосуђе" које му забија клипове у точкове. Јер, факат је - мит о његовој борби против корупције после 11 година се спектакуларно срушио.

Била је средина децембра 2012. године када је у раним јутарњим сатима полиција ставила лисице на руке највећем српском „тајкуну“. Претходно, званично општа борба против корупције, а незванично баш Мишковић били су фокус и изборне кампање и првих месеци рада нове власти – председника Томислава Николића, премијера Ивице Дачића и првог потпредседника Владе Александра Вучића.

Уследио је мучан процес. Мучан за јавност, пре свега, јер су се у њему смењивали пропаганда, Мишковићеви апели за „правду“, скупштинске резолуције, бизарне смене судија, Вучићева пренемагања.

Сулудо преплитање суда и парламента

Суд је, тако, 2015. године послао Скупштини захтев да им „протумачи“ неколико одредби пореских закона који су донели. У питању је, свакако, преседан какав се ретко виђа. Преседан је била и одлука скупштине која је протумачила да би Мишковић за дело које је наводно починио 2008. требало да одговара по законима из 2010. године. Лупинг какав се заиста ретко виђа.

И судско веће је то прихватило.

Мирослав Мисковиц Делта Холдинг Сава ЦентарМирослав Мишковић Фото:Горан Срданов/Нова.рс
Можда то и не треба да изненади ако се зна да је у том тренутку (као и данас уосталом), председник Вишег суда и његовог Специјалног одељења био Александар Степановић. А Степановић је имао специфичан однос према овом случају.

Смех са Трафалгар сквера

Јер овом невероватном тумачењу закона претходило је враћање пасоша Мирославу Мишковићу. Ту одлуку донео је тада судија данас адвокат Владимир Вучинић. Случај Мирослава Мишковића му је обележио каријеру: најпре му је судија Вучинић укинуо притвор у замену за 12 милиона евра јемства (на то ниј било примедби, јемство је било рекордно), а онда му вратио пасош.

„Први пут сам одлучивао о враћању пасоша, консултовао сам се са сарадником који је имао такав случај и применио све исто. Председник суда ме зове и каже дођи у Палату одмах. То не сме да се деси никад ниједном судији, нико не сме да се меша у рад судије, он мора да буде независан и да донесе одлуку у складу са законом. Ја сам имао прилике да образложим пресуду на 519 страна, али не сме да се деси никакав притисак. То је био један интерни притисак, да ли је био генерисан споља ја ћу препустиит читаоцима“, објанио је Вучинић за Н1.

Пре тога је КРИК-у рекао да га је у том правцу притискао председник суда. Председник суда је у том контексту поменуо и да ће се „Мишковић смејати са Трафалгар сквера“.

Мишковићева „патња“

Износећи завршне речи на суђењу, Мишковић је навео да тужилаштво није придружило ниједан доказ, ниједног сведока, нити један папир за оптужбе које је изнело. Он је навео да је „компанија изгубила милионе, да му је нарушено здравље и да га тужилаштво вређа својим оптужбама“.

Како је навео, „раније је мислио да је за Србију најважнија добра привреда, а сада да је то независност правосуђа“.

Бизнисмен ће сада моћи још и да тужи Србију за одштету, јер је у притвору – испоставиће се без потребе – провео седам месеци. И да – сад ће се дефинитивно смејати са Трафалгар сквера.