Прочитај ми чланак

Крагујевац: Напредњаци прете отказом радницима ако не оду на Вучићев контрамитинг

0

Представници 11 опозиционих странака, покрета и група грађана у Крагујевцу, данас су Основном јавном тужилаштву предали захтев да предузму све законске радње, како би заштитили грађане у јавним градским предузећима и институцијама које послодавци уцењују да иду на митинг СНС-а 26. маја. Опозициони политичари кажу да је квота за Крагујевац 9.000 људи и да се на раднике „врши страховит притисак под претњом отказом“.

Крагујевачка опозиција се ујединила и заједничким захтевом који су предали ОЈТ, стали су у заштиту људских права и интегритета радника у градским јавним предузећима.

Они су истакли да „нема опозиционе странке којој се грађани нису јављали“ са информацијама да се у предузећима уцењују радници, као и да у Крагујевцу не постоји државно предузеће у коме не уцењују раднике.

Народни посланик Далибор Јекић (ССП) рекао је да највећи притисак трпе радници који имају уговоре на одређено или раде преко агенција, као и запослени у предуузећима у којима је планирана реорганизација.

Указао је да послодавци овим притисцима чине два кривична дела – кривично дело принуде и кривично дело злопотреба службеног положаја, за која су, како је подсетио, предвиђене казне затвора у трајању од шест месеци до пет година.

„Од Основног јавног тужилаштва очекујемо да ради свој посао који је законом дефинисан и да овом приликом покаже да ли је независно или је и даље у канџама ове власти. Ако не буду покренули поступке, онда ће једног дана, када се буду ослободиле институције, ослобођено тужилаштво, предузети све радње против лица која су вршила пртисак на грађане“, рекао је посланик Јекић.

Квота за Крагујевац 9.000 људи

Верољуб Стевановић, некадашњи градоначелник Крагујевца и народни посланик испред ПОКС-а, рекао је да располаже информацијама да се од Крагујевца тражи да на митинг СНС пошаље 9.000 људи. Навео је и да из Баточине треба да се организује преко 700 присталица, што је оценио као огроман проценат, јер је то, како је рекао, 10 одсто укупног становништва.

„Огроман је страх међу радницима на које се врши притисак, не само у Крагујевцу већ у целој Србији. Опозиција у Крагујевцу се ујединила. Добро је што нас видите овако заједно, ово је права порука. Ово је и наш позив свима у Србији – дакле, опозиција у Крагујевцу се уједињује, јер ово је чудо које нам се дешава у граду па и шире“, поурчио је Верољуб Стевановић.

Са њим се сложио и др Предраг Делић, председник ГрО Народне Странке, истакавши да је СНС „зло, које једном заувек треба да скинемо с врата“.

Он је позвао све грађане који „имају свој интегритет“ да не иду на митинг СНС-а и тако дају легитимитет „Вучићевој пародији“.

Коментаришући конгрес СНС-а који је најављен у Крагујевцу за 27.мај, само дан после контрамитинга у Београду, народни посланик Никола Нешић (Заједно), оценио је да је то „покушај рехабилитације локалног СНС-а“.

„Локална СНС власт у Крагујевцу дефинитивно није способна да реализује ниједан једини пројекат, па се због тога ослањају на лидера странке да учврсте своје позиције“, рекао је Нешић.

Он је закључио и да је уједињење градске опозиције „изнад политичких разлика и идеологија“ и позвао све грађане који трпе притисак да им се јаве, да би, како је рекао „угрожени грађани помогли да се и сви други ослободе“.

Заједнички захтев Основном јавном тужилаштву да реагује због притисака на запослене у градским предузећима, потписали су представници ССП-а, Заједно, ПОКС-а, ДС-а, Народне странке, ПСГ-а, СРЦЕ, Нови ДСС, ГГ Алтернатива, ГГ Заједно за Крагујевац и Покрет „Волим село своје“.