Прочитај ми чланак

КОВИД ТЕРОР се наставља: Кризни штаб заседа у 16 ч, најавили пети талас

0

Нова седница Кризног штаба за борбу против коронавируса биће одржана данас у Палати Србија.

Седница Кризног штаба ће почети у 16 часова.

Ово је прва седница Кризног штаба од када је регистрован први званичан случај новог омикрон соја, што ће и бити једна од тема седнице.

На заседању ће се разматрати и мере пред предстојеће божићне и новогодишње празнике. Циљ је да се не дозволи пораст броја заражених.

Директор вакциналног пункта на Београдском сајму и директор Дома здравља Савски венац Зоран Бекић изјавио раније да ће једна од тема седнице Кризног штаба бити прослава Нове године и продужење важења ковид пропусница.

„Имамо опцију или да се продужи или да трају 24 сата. Као лекар увек ћу покушати да утичем на то да се продужи њихова примена. Такође, размишљаћемо и о томе да се ограничи број особа у затвореном простору“, рекао је раније Бекић за београдске медије.

Бекић је навео и да се ускоро очекује и пети талас епидемије коронавируса.

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је да ће Кризни штаб затражити на данашњој седници да се не организују дочеци Нове године, а да је минимум који захтевају да се окупљања дозволе само вакцинисанима.

„Врло је болно, поготово након скоро две године ове пандемије, тражити да се дочеци не организују али ми (медицински део Кризног штаба) то морамо да тражимо“, казао је раније Јанковић за РТС.

Према његовим речима, нема оправдања да стручњаци дају другачији савет, али да не зна да ли ће таква одлука и званично бити донета.

С друге стране, епидемиолог Предраг Кон изјавио је раније да се на седници не очекују драматичне промене када се говори о епидемиолошким мерама.

„Оно што очекујем у овој ситуацији јесте да се поштују мере које су на снази. Концерте на трговима, што је планирано, не може да подржи ниједан епидемиолог, ни лекар из Кризног штаба“, рекао је раније Кон.

Он је позвао грађане да на новогодишњим концертима носе заштитне маске иако су на отвореном.