Прочитај ми чланак

Ковачевић: Мађарски витамини пензионерима из руке председника Србије

0

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић упитао је данас чиме је мађарска фармацеутска компанија „Гудвил фарма“ (Goodwill Pharma) задужила председника Србије Александра Вучића па да Србија од ње купи витамине и суплементе у вредности од најмање 16,2 милиона евра који ће бити подељени пензионерима.

„Да ли ће било која од српских компанија које производе лекове и суплементе високог квалитета икада имати наклоност председника Србије као што је има компанија Золтана Тамашија и Ференца Јојарта ’Гудвил фарма’? Грађанима Србије је требало помоћи производима из домаћих фабрика“, рекао је Ковачевић.

„Да ли је Вучић обезбедио реципроцитет да српски фармацеутски произвођачи преко мађарског премијера Виктора Орбана нађу пут до мађарских пензионера“, упитао је Ковачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво.

Ковачевић је навео да су од мађарске компаније купљени цинк и витамини Ц и Д, а да у Србији има 1,7 милиона пензионера, што значи да је набављено 5,4 милиона кутија суплемената, односно по три за сваког пензионера.

„Просечна тржишна цена је најмање три евра за кутију, што значи да је мађарској фирми плаћено 16,2 милиона евра, а ’Гудвил фарма’ је добила и бесплатну рекламу од председника Србије“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је упитао и ко је платио порез на промет од 20 одсто у износу од 3,24 милиона евра, као и да ли ће бити плаћени трошкови дистрибуције или ће Пошта Србије пружити ту услугу бесплатно.

„У Србији лекове и суплементе производе, између осталих, и компаније ’Есенсса’, ’Абела Пхарм’, ’Маx Медица’ и многе друге које представљају српски капитал који Вучић очигледно третира као туђи“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је додао да ће се оваква „куповина мађарских суплемената уз посредство српског председника“ у будућности изучавати у школама као пример како никада не би требало радити.

„Економисти Србије би после овога требало да погну главе од срамоте“, закључио је Ковачевић.