Прочитај ми чланак

Коштуница: Споразум позив на капитулацију, треба га одбацити!

0

Kostunica (1)

(Танјуг)
БЕОГРАД – У Србији се настављају најшире могуће консултације и изјашњавања по питању понуде Брисела у дијалогу Београда и Приштине, а о томе ће данас разговарати државни врх Србије и Републике Српске.

Председник ДСС-а Војислав Коштуница, после завршеног разговора са премијером Ивицом Дачићем, изјавио је да је споразум понуђен у Бриселу, лош и неприхватљив, да представља позив на капитулацију и да га треба одбацити.

„Ствари ће се разрешити ових неколико дана, а реаговање јавности, Срба на Косову и Метохији, руководства Републике Српске и поруке Српске православне цркве говоре у збиру да споразум треба да буде одбачен“, поновио је Коштуница.

Он је указао да се ствари са мртве тачке могу покренути једино уколико се преговори врате под окриље УН и тако уједно спречи потпуно признање независности Косова.

„Споразум треба одбацити и тежити новом, који ће бити сагласан међународном праву под окриљем УН“, подвукао је Коштиница.

Он је подсетио да је албанска страна све време дијалога инсистирала и позивала се на свој устав и своје законе, оценивши да се и Србија мора чврсто придржавати Устава и правног система.

„Запад и ЕУ су у ове преговоре ушли искључиво са намером да Косово постане независно и то се може спречити једино уколико се ствари врате у УН“, закључио је Коштуница.

Дачић је око 14.00 сати започео разговор са лидером СВМ-а Иштваном Пстором, а претходно се састао са председником посланичке групе Заједно за Србију Душаном Петровићем.