Прочитај ми чланак

Костреш: Пронаћи налогодавце за паљење џамија и америчке амбасаде

0

bojan-kostres

Генерални секретар ЛСВ Бојан Костреш изјавио је данас да је добра вест да су одговорни за паљење амбасада у Београду 2008. године пронађени и осудјени, али да је неопходно да се пронадју и процесуирају политички налогодавци паљења амбасада.

Костреш сматра да су условне пресуде охрабрење „протагонистима фашизације Србије и читавом свету“ шаљу јако лошу поруку.

„Без намере да се упуштамо у оцену рада суда, тешко је не приметити условне осуде за, најблаже речено, вандализам који је нанео много штете и срамоту коју Србија још дуго неће отклонити. То подстиче оне који би сутра поново палили амбасаде, џамије, књиге и убијали људе неподобних нација и вера“, навео је Костреш.

У писаној изјави медијима, Костреш наводи и да је још већа срамота и да би недопустиво било ако се не пронађу и не процесуирају политички налогодавци паљења амбасада.

Костреш подсећа да је у току и предистражни поступак о улози функционера МУП-а у повлачењу полиције пред хулиганима у ноћи када су паљене амбасаде САД и Немачке, а каменоване хрватска и турска амбасада.

„Али, политички налогодавци су остали недирнути“, наводи Костреш и додаје да је сигурно да полицијски генерали такве одлуке не доносе по свом нахођењу, већ им је такав налог морао доћи из самога врха власти, рецимо премијера, његовог или кабинета министра унутрашњих послова.

„Крајње је време да се коначно утврди и њихова одговорност“, поручио је Костреш.

Виши суд у Београду осудио је данас на условне казне затвора од пет до 10 месеци девет оптужених због паљења америчке амбасаде 2008. године после митинга „Косово је Србија“, док су двојица ослобођена оптужби.

Условне казне неће бити извршене уколико окривљени не учине неко ново кривично дело у року од две, односно три године.

Оптужени су ослобођени оптужби за напад на хрватску и немачку амбасаду.

(Танјуг)