Прочитај ми чланак

Костић: Мини-шенген је пут у провалију

0

Јучерашње паљење српске заставе у Тирани треба да буде јасан сигнал председнику и Влади Србије да Србија не може на силу постати политички и привредни партнер Албанцима јер је и даље превише отворених питања која оптерећују наше односе.

Српска власт је ушла у процес интеграција са Албанијом и Северном Македонијом без да је пре тога тај пројекат ставила у свој изборни програм или да је на референдуму питала грађане Србије да ли су они за то. Пројекат „Отворени Балкан“ је замишљен као највећи могући ниво привредног интегрисања, који омогућује несметани промет људи, роба и услуга. С обзиром да се овим пројектом обједињује албански идентитетски простор, засигурно ће се он користити и као безгранични и бесцарински простор за промет терориста, миграната, дроге и осталих роба чији је промет законом забрањен.

Чуди тврдоглавост и упорност српских власти да тако ватрено убеђују своје гласаче и целокупну српску јавност у тезу да је овај пројекат од стратешког националног значаја за Србију. У моменту када је безбедност Срба на Косову и Метохији сваким даном све угроженија, када су Срби у Албанији најугроженија национална групација у савременој Европи, помало смешно звучи прича наших политичара да ће Србија успети да извуче неку корист од Мини-шенгена.

Користи ће имати само политичари и њихови тајкуни који ће умножити свој капитал кроз пројектоване и монополисане послове „прања“ пара, којима ће лично они управљати. Наши привредници и пољопривредници ће само имати штете од прилива јефтине и неквалитетне радне снаге и роба сумњивог порекла из Албаније, које ће преплавити српско тржиште.

Што пре овај пројекат пропадне, то ће бити боље за државу Србију и њене грађане, којима у овом моменту уопште нису потребне интеграције са Албанцима, који су окупирали Косово и Метохију и који отимају наше државне ресурсе у јужној српској покрајини које је изградила Република Србија у протеклих 70 година.

Српски покрет Двери и даље инсистира да српске интеграције постану примарни политички и национални програм за 21. век, који ће имати за циљ културно, економско и политичко обједињавање српског народа на Балкану. Треба прво да укинемо границе са Републиком Српском и Црном Гором, па тек онда да дођу на ред Северна Македнонија и друге балканске државе.