Прочитај ми чланак

КОССЕВ: Радоичић под истрагом за атентат на Оливера, а несметано се шета по Косову

0

"Технички и тактички разлози“ Специјалног тужилаштва, који су довели до повлачења налога за хапшење Милана Радоичића, остају нерасветљени. Током два дана, како су извори рекли за Коху, Радоичић, против кога се води истрага као део групе који је сарађивао у атентату на српског политичара Оливера Ивановића, ушао је и напустио Косово и Метохију.

Foto: Privatna arhiva/Partija Kosovskih Srba PKS; KRIK

 

Тзв. Косовска полиција га није задржала иако је Специјално тужилаштво рекло да се против њега води истрага због умешаности у ово убиство.

Потерница је расписана у јануару 2019. године, а повучена је у фебруару ове године, нешто после више од две године. Рок истраге је 24 месеца, што значи да ако Специјално тужилаштво не затражи додатни период од 6 месеци, требало би да прекине истрагу против Радоичића или да је обустави.

За Ехата Мифтараја из Косовског правног института образложење Специјалног тужилаштва за повлачење овог налога за хапшење је неутемељено, али адвокати га такође могу користити да потенцијалне истраге сматрају незаконитим.

„У судској пракси стогодишњег кривичног правосуђа, ни у једној земљи на свету нигде не видите да тужилац каже судији да жели да повуче налог за хапшење због тактичких питања?! Закон о кривичном поступку не препознаје такве могућности да се налог за хапшење повуче из тактичких разлога. Кривична правда није фудбалска игра да би се стварала тактика“, рекао је Мифтарај.

Ивановић, лидер странке „Слобода, демократија, правда“, убијен је испред своје партијске канцеларије у Митровици у јануару 2018. године.

Током полицијске акције на северу Митровице, 23. новембра 2018. године, три особе су ухапшене у вези са овим убиством. Међутим, Милан Радоичић није ухапшен у овој акцији.

Радоичић је често описиван као особа која контролише север. Виђен је на састанцима са Рамушем Харадинајем и Беџетом Пацолијем.