Прочитај ми чланак

Коссев: Фљорим Ејупи пријавио Вучића властима у Немачкој

0

Фљорим Ејупи, којег је председник Србије Александар Вучић повезао са убиством Оливера Ивановића у Косовској Митровици, пријавио је српског председника правосудним органима у Немачкој, преноси Коссев писање косовских медија на албанском.

Вучић је у среду на конференцији за штампу, говорећи о сазнањима у вези са убиством Оливера Ивановића, упитао зашто Београд не може да добије снимке са аеродрома у Тирани, преко којег је Ејупи, како је навео Вучић, из Немачке где је под присмотром, стигао на Косово.

Ова изјава изазвала је бурне реакције косовских званичника, али и бившег адвоката Ејупија, Махмута Хаљимија који је демантовао ове наводе. Хаљими је за приштинске медије рекао да се Ејупи обратио правосудним органима у Немачкој и пријавио Вучића, преноси Газета Еxпресс.

Додао је и да је Ејупи одмах отишао и пријавио случај немачкој полицији и да му је је речено: „Не узнемиравајте се око овог случаја, ми се бавимо српским властима“.

Према његовим речима, безбедносни органи Немачке огласиће се поводом овог случаја у среду увече или у четвртак.

„Да, Фљорим Ејупи је обавестио немачку полицију да га српски медији повезују са атентатом на Оливера Ивановића, што нема везе са истином. Ја, као адвокат убеђен сам да колико пута се помене сада оптужени за ово убиство, Милан Радоичић, активира се српски председник, настојећи да му очисти име, а овога пута је нашао једно лице које нема везе са овим случајем. Према Вучићевим речима, БИА и МУП Србије доказали су да је Радоичић чист, а да је наводно Фљорим Ејупи ово дело починио. Да ова пропаганда више не може да прође, научили су и грађани Србије“, рекао је Махмут Хаљими, преноси Газета Еxпресс.

Позивајући се на изјаву Основног тужилаштва у Тирани, Газета Еxпресс демантује Вучића и тврди да Србија није упутила захтев за доставу снимака камера са аеродрома у Тирани.

„У вези са вашим захтевом о давању информација о држављанину Фљориму Ејупију, обавештавамо вас да при Дирекцији за односе са иностранством Основног тужилаштва, до овог тренутка није стигао ниједан захтев, ниједне државе за правну помоћ у кривичној области за наведено лице“, рекла је за Gazetu Express Матилда Кара из канцеларије Основног тужилаштва Албаније.

Фљорим Ејупи био је главноосумњичени у случају постављања бомбе у аутобусу „Ниш Еxпресса“ у Ливадицама 2001. године. Ејупи је у првостепеном поступку за ово дело био осуђен на 40 година затвора, али је потом, одлуком Врховног суда ослобођен оптужби због недостатка доказа. Случај Ејупи пун је контроверзних догађаја, укључујући и његово бекство из базе Бондстил.