Прочитај ми чланак

КОСОВО: Страх Албанаца од победе Војислава Шешеља је огроман

0

Zvonko.jpg333

Функционер СРС на Косову и Метохији и последњи легално изабрани председник општине Штрпце Звонко Михајловић говори за Правду о односима Албанаца према Шешељу, ситуацију у општини Штрпце, свом хапшењу и предстојећим изборима.

Тзв. косовска полиција је подигла узбуну из страха од доласка Шешеља у покрајину, чега се толико плаше?

Страх Aлбанаца од евентуалне посете др Војислава Шешеља Косову и Метохији било када и по било ком основу је врло оправдан. Наиме, сви процеси који се након потписивања бриселског споразума одвијају на терену су на штету Срба и прете да нанесу непоправљиву штету српским нациналним интересима. Друга ствар, Албанци нису навикли да у процесу преговора имају неког на супротној страни који зна да каже „не“и зна да заштити српске интересе јер сви они са којима Приштински званичници преговарају у Бриселу су уствари марионете запада који нити желе нити пак смеју да супроставе свој став другој страни.

Војислав Шешељ би са политичке сцене Косова и Метохије склонио све оне подобне Србе који све што раде раде уствари за лични интерес и на њихова места довео патритски настројене Србе који су спремни да се ставе у служби свог народа и своје државе Србије. Наравно, до стварања услова за одржавање избора у систему Републике Србије. Такође, охрабрио би свој народ и дао му преко потребно самопоуздање које је пољуљано неповерењем Срба у своју државу. Затони осећају огроман страх од победе Шешеља и СРС на изборима.

Да ли је ваше хапшење имало везе са очекивањем Албанаца да Шешељ долази на Косово?

Моје хапшење није имало директне везе са најављеном посетом Војислава Шешеља Косову и Метохији али свакако да има везе са мојим политичким ангажманом у Српској радикалној странци јер сви смо сведоци да се народ у Србији све више окреће Српским радикалима што ће за резултат имати сјајан изборни резултат. С тога они који се тренутно представљају као некакави представници Срба, а уствари су сви одреда марионете Приштине, осећају се веома угроженим. Знају одлично да их народ не жели и да им је време да коначно оду и то не само са функција већ и да буду процесуирани за бројне злоупотребе, а пре свега за кривична дела издаје. У томе и лежи објашњење мог хапшења по пријави “Срба“ петоколонаша. Хтели су да ме искомпромитују тиме што ћу бити хапшен, затваран, застрашиван и на крају ме довести у ситуацију да сам одустанем од даље борбе за Слободу Срба на КиМ. Ефекат који су постигли је сасвим супротан.

Каква је ситуација у Штрпцу и да ли се Срби исељавају?

Тренутна ситуација у Штрпцу је стабилна у погледу безбедности. Јако је лоша по питању економске моћи грађана. Све је више гашења радних места, а о отварању нових се и не размишља. Народ је са правом уплашен за своју егзистенцију. Већ постоје размишљања о одласку са Косова и Метохије управо из поменутих економских разлога. Мада је дилема свих где отићи и потражити посао ако се зна каква је очајна ситуација и у самој централној Србији.

Шта СРС може да понуди Србима са КиМ на предстојећим изборима?

Српска радикална странка, уколико би вољом бирача постала владајућа партија у земљи, направила хитан заокрет у политици и односу Републике Србије према јужној српској покрајини. Од процеса преговора се не би сасвим одустало али би они били вођени у поприлично другачијој атмосфери и уз подршку нама силе заштитнице Русије. Резолуција 1244 СБ УН била би полазна тачка за те преговоре. Интегритет и суверенитет Републике Србије на Косову и Метохији је управо поменутом резолуцијом Србији гарантован у УН. А то је најважније од свега. Друго, водило би се рачуна о сваком детаљу. Заштита преосталог Српског живља и стварање услова за повратак прогнаних био би приоритет свих приоритета. Стварали би се услови за јачање српских интитуција без којих је немогуће замислити живот Срба на КиМ. То значи да би се моментално одустало од изградње албанске интитуције коју они називају “Заједница српских општина“. То је америчко-албански пројекат и у директној је супротности са уставом Републике Србије. Једном речју, започели бисмо политичку, дипломатску, правну и сваку другу борбу за очување Косова и Метохије у саставу Републике Србије.

Какав извор имају Срби са Ким на предстојећим изборима?

Избор никада лакши. Глас за СРС је глас за себе, своју будућност и будућност своје деце у својој кући и на својој дедовини. Глас за напредњаке, социјалисте, демократе и њима сличним је глас за независно Косово и за Косово и Метохију без Срба.

Извор: Правда