Прочитај ми чланак

Косову укидају надгледану независност, када ће нама?

0


Долазак високог америчког званичника Филипа Рикера у Београд, представља нови притисак САД на Владу Србије, по питањима Косова и Метохије и блиске сарадње са Русијом.

По свему судећи, Запад ће у септембру да укине надгледану независност такозваној држави Косово, а поставља се питање када ће је укинути нама!? Јер, Рикеров долазак у Београд, у моменту када се формира Влада Србије, је јасан и безобразан сигнал да газда долази да обиђе колонију. Амерички дипломата још безобразно одговара на питање да је у Београду у пролазу и да је „дошао зато што му се свиђа у српској престоници, јер је то леп град“.

Рикер би требало да у Београду остане до 5. јула, док ће Филип Гордон у Београду боравити 8. и 9. јула.

То ће бити прва посета Србији неког америчког званичника након одржавања избора и она се може сагледавати у светлу повећаног интересовања Вашингтона за развој догађаја око формирање Владе. Према појединим наводима, Рикер ће у Београду лобирати да Владу направе СНС и ДС. Ипак, да се тако нешто и догоди су мале шансе, с обзиром на то да се Русија први пут озбиљније укључила у политички живот Србије и јасно истакла да не жели да у будућој владајућој гарнитури да сарађује са ДС и ЛДП.

Американци ће пре свега инсистирати од председника Томислава Николића и премијера у најави Ивице Дачића да поштују све оно што је бивши режим потписао са Приштином, али и да покушају да успоре улив руског капитала у Србију, с обзиром на то да је Москва спремила финансијску инекцију за нову Владу. Такође, Американце „пече“ и намера Русије да купи мањински део ЕПС-а и Телекома, што би Србији обезбедило преко потребне милијарде, али би уједно и отерало остале потенцијалне купце са Запада. Уједно, руски интереси би се знатно повећали у региону.

Остаје да се види, да ли ће председник Николић и ново руководство имати више храбрости и мудрости да се одупру притисцима из Вашингтона или ћемо остати западна колонија у коју нас је претворио режим у претходних 12 година.

А. Димитријевић