Прочитај ми чланак

КОРУПТИВНИ АРАНЖМАН КАРИЋА И РОЋЕНА: Како је плаћена независност ЦГ и тзв. Косова

0

Признање тзв. независности Косова од стране Црне Горе (у пакету с Македонијом) је одрадила Влада Мила Ђукановића у октобру 2008. Прецизније, Милан Роћен је одиграо главну улогу у том процесу

ИН4С ових дана ексклузивно објављује разговоре који су били саставни дио предреферендумских криминалних, корупционашких радњи које приказују полеђину стварања приватне државе Монтенегро, иза које су стајали „дебели“ лични интереси.

Главни актер, тзв. „руски човјек“ режима у тим активностима био је Милан Роћен. У разговорима које смо објављивали са руским милијардером Олегом Дерипаском, некадашњи купцем и власником Комбината алуминујума у Подгорици, у крајње снисходљивом и молећивом тону покушава да искористи пословно-политичке везе Олега Дерипаске за реализацију референдума о независности Црне Горе.

Поред нескривеног агитовања за стварање приватне државе, Роћен је био и главни заговорник црногорског признања сецесије тзв. “Косова”, јер је на тај начин враћао приватне дугове финансијерима терористичке “ОВК” Беџету Пацолију и Екрему Луки.

Наиме, како је ИН4С раније објавио, Пацоли и Лука су Роћена „купили“ тако што су га прије 16 година буквално частили са два стана у Москви, у вријеме док је овај обављао дужност министра иностраних послова државне заједнице СЦГ, а до сарадње са двојицом најбогатијих Албанаца са Космета дошао је посредством Богољуба Карића, српског бизнисмена кога је претходно мафијашким и незаконитим дјеловањем спасио од извјесне робије.

Имали смо такође прилике да чујемо и како и на који начин „Боги релаксира“ Роћена.

Наиме, Роћен шокира Ђукановића предлогом да ”5-6-7 сати с њим проведемо”, на што Ђукановић пренеражено одговора ”Заје….ш?, Знаш ти јадан не био који је то напор?!”. Потом га Роћен уз громогласан смијех ослобађа ”пријетње”, истичући да је и он недавно имао разговоре са њима ”сат и по”, те да га је Карић ”релаксирао”

У интервјују за портал ИН4С 2013. године, познати македонски новинар истраживач Зоран Божиновски, који се тада налазио у екстрадиционом притвору у Новом Саду, јер га скопска власт теретила, поред осталог, и за одавање државних тајни, тврдио је да је Роћен спасио затвора браћу Карић.

Божиновски је тада твдрио да је још непосредно пред последње парламентарне изборе у Црној Гори објавио документа руске Федералне службе безбједности, којима се Роћен, као амбасадор СЦГ, позива да обавијести власти у Београду о криминалу који је учињен са телекомуникационом опремом намијењеном за руску област Архангелск, а у режији Карића је прокријумчарена у централну Србију, од чега дио на Косову и Метохији.

Опрема која је стигла на Космет завршила је у руке Екрема Луке, познатог дилера бијелим робљем, наркотицима, нафтом, цигаретама…, у чијем власништву је и Пећка пивара. Умјесто да са садржајем писма Федералне службе безбједности упозна власти у Београду чији је амбасадор био, Роћен је Кариће обавијестио шта их очекује, док је писма задржао за себе.

Како Божиновски каже, био је то тренутак кад је Роћен “морао” да одлучи – хоће ли спасавати Богољуба Карића и његову породицу и поштедети их трајне несреће и вјечног проклетства или их предати на поступање истражним органима Федералне службе безбједности Руске Федерације и истражним органима СЦГ!?

Он се одлучио за прву варијанту – да браћи Карић, Богољубу и Драгомиру, притекне у помоћ тако што ће их упозорити на оно шта их чека. Конкретно, подсјећа Божиновски, ради се о два службена писма Руске федералне службе безбедности која је претходно континуирано радила на истрази пословања „БК ТРЕЈД“ Групе са седиштем на „Вернадского Проспект“ бр. 41 у Москви. Већ у свом првом писму (послато крајем априла 2004.) којим се ФСБ Руске Федерације обраћа тадашњем амбасадору Роћену, објашњава се у детаљима ситуација, како је текла истрага кроз коју су дошли до сазнања да су Браћа Карић довела у заблуду њихове власти тако што су декларисали увоз телекомуникационе опреме из Шведске за потребе „БК ТРЕЈД“ групе, која је тада посједовала већински пакет акција у телекомуникационом мобилном оператеру „МОБТЕЛ“ Србија.

Та опрема је по документацији доступној ФСБ била планирана за постављање у руској области Архангелск. Али су истражни органи ФСБ кроз истрагу утврдили да је та телекомуникациона опрема, по уговору Бр. LP/N – 95/005 од 25. Јануара 1995., наручена од компаније „Ericsson Radio Systems AB“, типа NMT 900, прокријумчарена усред трајања међународног ембарга на Србију, па је умјесто у Архангелск завршила у Србији односно на Косову и Метохији, гдје је и инсталирана за потребе „МОБТЕЛ“ Србија. Амбасадор Роћен је од стране ФСБ овим писмом био замољен да исто прослиједи надлежним органима СЦГ као отправник послова, да би се цио процес завршио на законски уређен начин.

Проблем је настао кад Роћен уопште није одговорио ФСБ-у на њихово прво писмо, па су уредно написали и друго, са сличном садржином и још детаљнијим објашњењем шта тачно од њега траже. Друго писмо од стране ФСБ Руске Федерације, Роћен је примио 24. јула 2004. године, дакле три мјесеца касније. На њему јасно пише да је – „поновљено“. Кад је примио то друго писмо, Роћен је већ био у фази кад је претходно преломио и одлучио да већ са првим писмом похрли на сусрет са Карићима, с понудом да их спашава.

Роћен је, тврди Божиновски, од првог тренутка знао да Карићи немају куд и да ће га морати јако дебело наградити да им купи вријеме: нечињењем, непоступањем и немијешањем у амбасадорске ингеренције. Сачувао је оба писма ФСБ код себе у фиоци и сачувао Кариће од истраге у СЦГ, гдје им је већ тада горело под ногама. Али, нису баш Карићи наградили Милана Роћена. До свог жељеног плијена, два стана у Москви, по сведочењу извора из ФСБ који су Божиновском дали ова два писма, Роћен је стигао преко упознавања двојице пословних партнера браће Карић – Беџета Пацолија и Екрема Луке.

Карић је, спајајући Роћена са Пацолијем и Лукајем, рачунао на њихов сан о независности Косова, истиче Божиновски.

Признање тзв. независности Косова од стране Црне Горе (у пакету с Македонијом) је одрадила Влада Мила Ђукановића у октобру 2008. године. Прецизније, Роћен је одиграо главну улогу у том процесу, тврди македонски новинар.

Црна Гора је посљедице похлепе екс амбасадора Милана Роћена и „пословног дружења“ са Карићима, Пацолијем и Лукајем осјетила иза проглашења косовске независности 17. фебруара 2008., кад је Црна Гора већ увелико била самостална држава. Као шеф црногорске дипломатије је само узвратио Беџету Пацолију и Екрему Лукају за учињене „услуге“ из пословног аранжмана из Москве 2004. године.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!