Прочитај ми чланак

Коронавирус највећа опозиција Вучићу: Прво се смејао, сада је у паници!

0

Политичка опозиција Александра Вучића годинама не проналази начин да угрози његову позицију. С друге стране, чини се да појава коронавируса у предизборној години представља велики проблем за власт, те би тако мања излазност услед епидемије могла да поремети раније процене, према којима је подршка владајућој већини на историјском максимуму.

Говорећи о мерама које ће Србија спровести услед ширења коронавируса, први човек државе је навео да је могуће померање избора за две или три недеље, али да у овом тренутку не постоје разлози за њихово одлагање.

“Ако дође до много теже ситуације, знају се моја уставна овлашћења и онда може доћи до померања избора на две до три недеље, али не много дуже. Нећемо ниподаштавати рад оних који су прикупљали потписе и учествовали у кампањи”, рекао је Вучић.

Уколико ситуација ипак постане озбиљнија, коронавирус може угрозити политичке циљеве владајуће, Српске напредне странке, сматрају саговорници Нова.рс и наводе да му је она тренутно највећа опозиција.

“Испада да је тако. Он није хтео да ‘капитулира’ пред ‘надљудским’ захтевима опозиције, а сад ће то морати пред ‘вишом силом’. Коронавирус је тренутно највећа и најјача опозиција у Србији, зато што се Вучић ње плаши више од својих политичких противника. Уважава је и посматра као непријатеља за страхопоштовање”, описује политички аналитичар Цвијетин Миливојевић.

Он додаје да се Вучићев страх од мање излазности рефлектује и на ситуацију са епидемијом, те да га појава коронавируса може пре опозиције натерати да помери изборе на јесен, што би, како наводи, ишло у прилог онима који заговарају бојкот априлских избора.

“Председник се плаши мање излазности. Он покушава да се супротстави коронавирусу и приступа му са поштовањем. Међутим, он није навикао на дијалог и тешко му је јер води битку против имагинарног непријатеља који заслужује да га посматра другачије од свих до сада”, рекао је Миливојевић.

Сличног става је и политиколог Вук Велебит, који такође наводи да је коронавирус највећа опозиција власти у Србији, али и свим другим политичким актерима, зато што ограничење политичких активности никоме не одговара.

“Сигуран сам да Вучић није рачунао на ову ситуацију. Коронавирус је ‘бацила’ њега у други план и њему смета што није више тема број један у држави”, описује Велебит.

Он додаје да је председник државе посебно посвећен управљању медија и да му тренутна ситуација не одговара јер не може да је контролише због епидемије, те да тражи улогу у њој.

“Покушаће да представи себе као спасиоца у овој ситуацији, што је очекивани наратив с његове стране”, сматра Велебит.

“Вучић ће покушати да преотме пажњу корони”

Миливојевић објашњава да ће први човек државе у наредном периоду настојати да “преотме” пажњу коју је коронавирус стекла у Србији, оцењујући да Вучић сада очекује спас од ‘више силе’.

“Овога пута, та сила неће бити он, али ће на крају покушати да представи како је његовом заслугом и залагањем успешно окончана епидемија. Стога мислим да ће они ову причу користити као најважнију предизборну тему, било да избори буду на лето и јесен. Колико јој обазриво приступа говори и податак да је седам дана држао као највећи државну тајну то колико имамо респиратора”, наводи Миливојевић, наглашавајући да се председник успаничио због епидемије:

“Људи не размишљају о политичким странкама, већ како да преживе. Он се прво смејао народу на конференцији где су саветовали грађане да слободно путују у Италију, да би после пар дана молио људе да не путују тамо и ширио панику, што по закону не би смео да чини”, истиче Миливојевић.

Да “битка” између коронавируса и Вучића може да поприми политичке обрисе, сматра и Велебит.

“Ако је судити према његовом обраћању нацији и ово прича ће имати карактер кампање, с обзиром да је синоћ говорио о обећао повећање плата здравственим радницима и једнократну помоћ пензионерима”, закључио је Велебит.