Прочитај ми чланак

КОРОНА ТЕАТАР: Шеклер коначно признао да вакцина не штити од вируса?!

0

Ветеринар и неко ко већ годинама шири панику и мржњу у домаћој јавности Миланко Шеклер признао је да вакцина не штити од вируса већ је потребно да се заразите и преболите како би можда имали заштиту али ни тада нисте заштићени.

Он је у емисији Дан уживо између осталог изјавио да “ко се вакцинисао три пута, ко се поред тога можда и заразио и још преболео, он може бити опуштенији у том смислу да може мање да размишља о зарази”. “Али не значи да треба да се понаша као Супермен коме вирус не може ништа”, рекао је разуздани Шеклер.

На питање да ли и даље постоји потреба за бригом због коронавируса, Шеклер каже да „има потребе за све оне који нису вакцинисани или који су преболели некад поодавно можда и благо неку корону“.

„Па се сад уздају у тај свој имунитет који су тада стекли. Међутим, то је све на врло дискутабилним ногама и врло је дискутабилна вредност тог имунитета. Ко се вакцинисао три пута, ко се поред тога можда и заразио и још преболео, он може бити опуштенији у том смислу да може мање да размишља о зарази, али не значи да треба да се понаша као Супермен коме вирус не може ништа“, каже Шеклер.

Коментаришући ситуацију у Кини, каже да тамо има пријатељицу, те податке има “из прве руке”.

“Кина и даље не жели да промени стратегију нулте толеранције према корони, Кина и даље не одустаје. Шангај има 26 милиона становника, зацртали су да прегледају све становнике два пута у две недеље, онда нађу људе који немају никакве симптоме, јер су најчешће вакцинисани, друго ради се о омикрону”, каже он.

Према његовим речима, “потценили смо омикрон”.

“Ја сам први говорио да је много блажи од претходних облика. Сам сам сведок неколико случајева вишекратног заражавања у кратком периоду, где је свако наредно заражавање било теже. Постоји добар део и генетске предиспозиције, а има и неких новина”, каже.

Додаје да без вакцинације нема решења у смислу да се спрече било какви тежи облици.

“Ја који сам ветеринар црпим искуство о коронавирусу које имам вишедеценијско од животиња, ви имате коронавирус мачака, који се у жаргону зове куга мачака, од које мали мачићи угињавају већ деценијама, имате сличну болест код свиња, која изазива респираторне и дигестивне проблеме, покушава се направити вакцина деценијама, међутим, та два облика коронавируса се отимају производњи вакцина, док се рецимо код живине са успехом користи, није се искоренила та болест, али се у потпуности држи под контролом. То треба да урадимо код људи, корона неће нестати ни да се сви вакцинишемо, неће нестати, са благом формом надам се да ће наставити да се повлачи и онда ће се вирус прилагодити нама и ми њему”, каже Шеклер.