Прочитај ми чланак

Комерсант: Русија тражи од Србије да се определи, Вучић неће са Москвом

0

Изјава председника Србије Александра Вучића о томе да Србији нису потребне ничије војне базе звучала је прилично суздржано и доживљена је као његова намера да, с једне стране, не форсира тему руске војне базе, а да са друге не квари односе са Москвом, оцењује московски дневник Комерсант.

Дневник додаје да је Вучић тиме разјаснио питање које је забрињавало многе у Србији и иностранству – да ли ће Русија направити сопствену војну базу на територији Србије. О постојању оваквих планова у Србији се разговарало после изјаве руског амбасадора у Београду Александра Боцан-Харченка коју је дао почетком прошле недеље, подсећа лист.

Изјава амбасадора подигла је велику буку у Србији. Многи српски медији и стручњаци одмах су замерили Русији да „ширењем информација о руској војној бази намерно подрива интересе Србије у тренутку када је под великом пажњом Запада у вези са формирањем нове владе и одлука о придруживању санкцијама“ против Русије, додаје лист.

Извори Комерсанта у Београду, који су, како наводи, упознати са ставом српских власти, опрезне изјаве председника објашњавају недавном интензивираном војном сарадњом Србије и САД, пре свега у војној бази Југ код Бујановца на југу земље.

Занимљиво је да је изјава руског амбасадора, која је подигла толику буку у Србији, уследила само недељу дана после изјаве председника Белорусије Александра Лукашенка о политици званичног Београда, пише лист и цитира изјаву Александра Лукашенка да би Србија желела да седи на три столице – ЕУ, САД, Русија, али да „то више неће моћи“.

„У Србији су ове речи готово једногласно оцењене као позив Београду да стане на страну Москве у актуелној геополитичкој конфронтацији, који је она упутила преко свог белоруског савезника“, наводи Комерсант.

Лист наводи речи спољнополитичког експерта, бившег амбасадора у Белорусији Срећка Ђукића да је власти Србије одавно требало да схвате да не могу дуго да седе на три столице и да воде нојеву политику забијања главе у песак, јер то неће успети ни на једној страни.

„Ипак, Ђукић сматра да је у наредним месецима мало вероватно да ће кардиналне промене у таквој политици Београда бити стварне – све док столице не почну да се размичу“, додаје Комерсант.