Прочитај ми чланак

Коментари на 3.000 за вакцинисане: Цела Србија ко Јагодина

0

„Цела Србија као Јагодина“ , „Палма стил“, „Ово је дискриминација“, само су неки од коментара који су се данас низали на друштвеним мрежама поводом најаве председника Србије Александра Вучића да ће вакцинисани грађани бити награђени са 3.000 динара.

Поред већ најављене помоћи за све пунолетне грађане од укупно 60 евра која ће бити исплаћена из два дела, председник Србије Александар Вучић најавио је додатну финансијску помоћ и то за све грађане који су се вакцинисали или ће се вакцинисати до 31. маја.

Додатно појашњење је касније дала Влада Србије која је навела да је рок за пријаву 15. јун. Из саопштења смо сазнали и да је иницијатива да се вакцинисани „часте“ са 3.000 динара потекла од председника лично.

Та чињеница изазвала је бројне коментаре на друштвеним мрежама и многе је асоцирала на Драгана Марковића Палму и сцене у којима овај локални шериф Јагодине дели новац.

„Три хиљаде за госпођу! Три хиљаде за Господина! Личи на неког, зар не?“, био је један од коментара и није био једини који се односио баш на поређење са Палмом.

„Као Палма. 3.000 за госпођу, 2.000 за господина. Проверен фазон. Срамно“, „То са новцем нема везе. Ко не жели да прими, ни за 3.000 евра неће. То му дође као поткупљивање, Палма стyле“, закључци су појединих корисника друштвених мрежа.

Неки су оценили да је најава финансијске подршке погрешна метода поспешивања вакцинације…

„Погрешна метода за поспешивање вакцинације. Можда прође овде се људи иначе продају за ситне паре. Шта ће „сутра“да ради? Онај ко не зна да реши проблем, конкретно епидемија, завршава све ловом…“

За друге је ту реч о дискриминацији.

„Ово је шиста дискриминација. Шта са онима који су прележали Цорону, као и онима који су алергицни на вакцине?“

А за многе је то потез за неверицу.

„Није уопште важна сума. Али да ме неко стимулише да о свом здрављу бринем на овај начин… Туга!“… “ Ми смо за Гиниса! Која држава плаћа својим грађанима за вакцинацију?“

Било је и похвала на рачун председника.

„Хвала му за вакцину, свугде у свету би хтели да се вакцинишу а нема вакцине . Хвала што сте мислили на нас на Србију. Неком и 3.000 значи пуно, а ко неће не мора да узме“.

Економски стручњаци су, укључујући и Фискални савет, упозорили да ће држава повећати јавни дуг због помоћи од 60 евра коју дели те да ће и са ових нових 3.000 динара за вакцинисане додатно оптеретити буџет.

Поред новог задуживања, економски стручњаци проблем виде и у томе што председник државе Александар Вучић таквом најавом крши своја уставна овлашћења.

Скупо ће нас коштати по 3.000 динара за вакцинацију, оценили су за Нова.рс економиста и бивши гувернер НБС Дејан Шошкић и уредница у „Новој економији“ Ивана Павловић.