Прочитај ми чланак

КОМЕ ТРЕБА СКУПШТИНА Уставни суд сагласан што је Вучић сам увео ванредно стање?

0

Уставни суд Србије једногласно је одбацио све иницијативе за покретање поступака за оцену уставности и законитости Одлуке о проглашењу ванредног стања 15. марта ове године, иако у готово свим земљама на свету (укључујући и Србију) по Уставу, ванредно стање у држави може да прогласи и укине само Скупштина, a у случају епидемије заразних болести се уводи ванредна ситуација.

 

Уставни суд сматра да је ванредно стање проглашено у складу са Уставом Србије, рекао је професор уставног права на Правном факултету у Новом Саду Слободан Орловић.

Суд је такође одбацио захтеве за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу оспорене Одлуке, што се односи на различите уредбе које су доношене у току ванедног стања, објављено је на сајту Уставног суда.

Орловић је указао да је ову одлуку донело Велико веће Уставног суда од осам судија, које одлуке доноси једногласно.

„У случају да је неко од осам судија био против, предмет би ишао на разматрање пред Велико веће Два овог суда, које чини 15 судија, мада их у овом тренутку има 13“, рекао је он.

Професор очекује да ће следеће седмице у Службеном гласнику бити објављени разлози за одбацивање иницијатива, али оцењује да су они били „јаки“, с обзиром да је одлука донета једногласно.

Уставни суд добио је више иницијатива за покретање поступка за оцену уставности Одлуке о проглашењу ванредног стања, као и уредби које је донела Влада Србије.

Ванредно стање у Србији проглашено је 15. марта одлуком Председника Александра Вучића и Владе Ане Брнабић, потом је 29. априла та одлука потврђена и од стране Скупштине Србије, а укинуто је 6. маја одлуком Скупштине Србије.

Иначе, готово све земље на свету које су се такође суочиле са пандемијом корона вируса, поштујући своје Уставе, прогласиле су „ванредну ситуацију у земљи“ или „ванредну ситуацију у здравству“, која је предвиђена у случају епидемије заразних болести.

И ванредна ситуација такође омогућава увођење ограничења забране кретања и бројне ванредне мере које су све земље примењивале у борби са корона вирусом. Исту одредницу у вези увођења ванредне ситуације у случају заразних болести има и Устав Републике Србије.