Прочитај ми чланак

КОМЕ ЈЕ ПОТРЕБНА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА: За ДС заинтересовани Вучић, Ђилас и Јанковић

0

Председник Србије и владајуће Српске напредне странке, Александар Вучић, заинтересован је за дешавања, а нарочито предстојеће изборе у Демократској странци, јер жели "кооперативну" опозицију.

Међутим, осим њега, и други политички чиниоци, свако из својих разлога, сасвим сигурно уплићу прсте у то ко ће убудуће водити ову партију, сматрају саговорници Данаса.

Већ дуже време, чак и пре расписивања избора у ДС, део међу делом демократа се незванично спекулисало да одлазеће руководство, на челу да Драганом Шутановцем, шурује са владајућој странком, односно Вучићем. То се са врха ДС жустро негирало, између осталог и образложењем да су одбори који су на локалу склопили коалиције са СНС распуштени. Ипак, сумња је остала, а у међу времену се на друштвеним мрежама отворено говори о томе да Вучић учествује у страначким изборима.

Ту тезу заступа бивши председник ДС Бојан Пајтић, као и бивши члан ДС Јанко Веселиновић, који је на Твитеру навео да „опасност да ДС остане под окриљем Александра Вучића није опасност само за ту странку, већ много шире. Уколико се чланство томе не супротстави, добићемо још један ЛДП или ЛСВ. Ако буду поражени „вучићевци“, странка би могла да стане на ноге и придружи се борби против диктатуре“, навео је Веселиновић.

Као разлози због којих је ДС Вучићу потребан међу демократама се могу чути то што би ДС, уколико победи кандидат којег на изборима подржава Шутановац, а то је, како се незванично тврди Гордана Чомић, био опозиција која би подржавала Вучићево решење за Косово и измене Устава.

Зоран Лутовац, кандидат за председника ДС, за Данас, одговарајући на питање сматра ли да Вучић и на који начин има утицај на изборе у ДС, каже да је Вучић свакако заинтересован да у ДС не дође до суштинских промена, као и за то да у опозицији не дође до договора око заједничког деловања.

На констатацију и питање Данаса да заинтересованост постоји али да ли има утицаја, он одговара, где постоји заинтересованост, вероватно постоји и начин да се утиче.

Други кандидат за место председника ДС Бранислав Лечић је недавно за Данас рекао да је Вучић оволико снажан и бахат у великом делу и заслугама личних сујета лидера опозиције. Али, и да Вучић сам ради на томе, те да су његови пипци и у опозицији.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић за овај београдски лист указује да су у дешавања у ДС умешани и Вучић, и Ђилас и Јанковић, као и Јеремић.

– ДС је странка која је изгубила своју политичку снагу, али остаје бренд и партијска инфраструктура. Зато су сви релевантни чиниоци на политичкој сцени, ту не мислим на социјалисте и радикале заинтересовани за дешавања у ДС. Мислим да се у тој странци се води битка за стечајног управника – наводи Анђелковић.

Упитан који је интерес Вучића, он одговара да свако има своју перспективу из које прати дешавања међу демократама.

– Вучић јер жели кооперативну опозицију, Ђилас због страначке инфраструктуре, а Јанковић јер не жели конкурента – закључује Анђелковић.

У СНС бар према речима Владимира Ђукановића, посланика СНС, не мисле тако.

– Бери гљивице око своје њивице. Не занима нас туђе двориште и тотално нас не интересује шта се збива у тој партији. Ту странку на издисају бисмо замолили да њени кандидати престану да се препуцавају тако што у уста узимају Александра Вучића и СНС – поручио је Ђукановић.