Прочитај ми чланак

КОМАНДАНТ НАТО и САД трупа код „родољуба“ Вучића: Мора војска Косова

0

Волтерс ће се у среду састати са председником Србије Александром Вучићем у згради Председништва Србије на Андрићевом венцу.

Врховни командант НАТО снага у Европи и командант америчких војних снага у Европи Тод Данијел Волтерс слетео је у Београд, сазнаје Телеграф. Он ће се сутра састати са председником Србије Александром Вучићем у згради Председништва Србије на Андрићевом венцу.

Почетак састанка најављен је за 9.30 часова после чега није предвиђено обраћање новинарима.

Ова посета је претходно најављена у Врховном штабу савезничких снага у Европи (САЦЕУР)

– Војска Србије високо је цењена снага у мировним операцијама широм света – наводи се у саопштењу САЦЕУР-а и додаје повод за посету Волтерсово преузимање команде – што се догодило 3. маја ове године.

– Врховни штаб савезничких снага планира да се сусретне са лидерима како би што боље разумео стање на терену и истражио могућности за побољшање сарадње – речено је претходно Гласу Америке.

Тод Данијел Волтерс је на позицију врховног команданта НАТО снага у Европи преузео од генерала Куртиса Скапаротија, а претходно је обављао функције команданта америчких ваздухопловних снага у Европи и америчких ваздухопловних снага у Африци.

Како се наводи, он је априла ове године изјавио током процедуре за поновно постављање у чин генарала и команданта у Одбору за оружане снаге Сената САД-а, да је америчко присуство на Косову потребно да би се ојачао отпор косовских партнера на, како се изразио, спољне малигне претње.

Такође, тада је рекао и да америчка команда у Европи подржава развој Косовских безбедносних снага у складу са планом транзиције и у пуној у сарадњи са САД и земљама савезницама НАТО.

Информација о Волтерсовој посети државама Европе и атлантског региона актуелна је у недељама пошто је, почетком јула, објављено да је руски председник Владимир Путин потписао закон о прекиду руског учешћа у Споразуму о нуклеарним и конвенционалним ракетама средњег домета са Сједињеним Државама (ИНФ).

Посебан куриозитет ове посете је да долази после боравка председника Француске Емануела Макрона у Београду.