Прочитај ми чланак

Колониста Хил тражи: Мистер Бин Ђурић на чело БИА, ШуНАТОвац као амбасадор у САД!?

0

Сумрак Србије је све страшнији - на чело БИА би могао да заседне "Мистер Бин", потомак цинцарско-хазарске протуве Николе Пашића - Марко Ђурић, а на његово место амбасадора у САД би могао да оде промотер НАТО окупације Србије - Драган Шутановац. И други чланови СНС би функцију директора БИА, а о томе је недавно говорио Дејан Петар Златановић. Више о томе у видео прилогу.

Александар Вулин, бивши министар полиције и председник Покрета социјалиста, није добио место у новој Влади Србије, али још није именован ни на место директора Безбедносно-информативне агенције, иако се спекулисало да ће баш он бити наследник Братислава Гашића.

Извори Данаса наводе да сада, због противљења запада није посве сигурно ни да ће уследити Вулиново именовање на нову дужност, а како сазнајемо, осим њега за ту функцију заинтересовани су још и Дарко Глишић, председник Извршног одбора СНС, Марко Ђурић, актуелни амбасадор Србије у САД, али и Владимир Ђукановић, посланик и члан Председништва СНС.

„Нисам кандидат за директора БИА, боже сачувај. Ја сам адвокат и ни у лудилу не идем у државни сектор“, каже Ђукановић за Данас. На питање да ли је Вулин најбоље решење за БИА, он каже да о томе није ни размишљао, јер има пуно свог посла.

Саговорници из СНС не крију да нису за избор Вулина, пре свега због његове претеране и нескривене окренутости Русији и сарадњи са Кремљом, али и због негодовања Запада.

Осим тога напредњаци желе да задрже то за њих важно место и отуда и наговештаји да можда Вулин и неће бити кандидат за директора БИА. Уосталом, на питање да ли је за Вулина резервисано место у БИА, новоизабрани министар одбране и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић одбио је да одговори, рекавши да ће се на Влади одлучивати о овом питању.

На питање због чега је људима из власти важније место шефа БИА, од аванзовања на министарско место, посланик Александар Оленик одговара да је у питању стара радикалска школа, где су најважнија министарства силе са контролом информација.

„На овај начин имају отворен пут за обрачун са опозицијом и заштиту својих криминалних послова, као например што је Јовањица“ каже Оленик и додаје да отуда и већа заинтересованост амбасадора Србије у САД Марка Ђурића за место шефа БИА.

Према речима нашег саговорника Ђурић је свестан да место амбасадора нема стварну политичку моћ и реалан утицај на стваран живот и на управљање политичким токовима.

„Контрола над БИА, поред испуњавања свих жеља Александра Вучића, омогућава и личну политичку моћ и утицај, који због контроле информација може потрајати и дуго након одласка са функције. Такође, руковођење БИА може да спречи све будуће судске поступке због корупције и криминала, поготово након одласка са власти“, истиче Оленик.

Бошко Обрадовић, лидер Покрета Двери, опсесију напредњака оцењује као класичну перцепцију да где су службе државне безбедности ту је и политичка и свака друга моћ, што није без основа.

„Али, колико моћи доноси толико може и скупо да кошта играње са БИА, и државу и појединца-егзибиционисту. Велики је проблем дати један тако озбиљан систем на управљање шарлатанима и партијским апаратчицима, попут Вулина. То би требало да воде каријерни доказани професионалци, а не политичари“, сматра Обрадовић, док Млађан Ђорђевић, лидер покрета Ослобођење каже да од када је на власти Српска напредна странка и њихов шеф Александар Вучић, све институције су подређене очувању његове власти, њихових бизниса и пара опљачканих од народа.

„БИА је део тог система и одавно је у личностима шефова и начелника изгубила сваки облик професионслности и обрукала и своје часне припаднике, а има их као и смисао постојања, а то је одбрана државе. Пошто је држава заробљена од стране мафије и криминала, БИА је важна карика у очувању тог по народ погубног поредка. Ко ће бити шеф мање више је небитно, јер свако од њих ће остваривати личне интересе и Вучићеве, као и одеђених страних служби и амбасада које их протежирају“, истиче Ђорђевић.

Према његовим речима, познато је да за Марка Ђурића лобира амбасадор Хил, да се Вулин као лажни русофил самокандидује, да је кум Дарко Глишић лојалан партијски секретар, да би Ђука волео да шефу служи са те позиције, а да су велике шансе и војника Бруно Ђурана који је одан породици Вучић.

„Ко год да буде наставиће оно што је радио и Бата Гашић, а то је лични бизнис, праћење и шиканирање политичких противника и њихиво третирање као државних непријатеља и наравно да ће БИА бити сервис западних, читај ЦИА и арапских служби и одрађивати за њих, оно што они траже. Распитајте се ко је донатор изградње зграде Београдског Центра и коме се припадници служби постројавају када шефу долазе у госте“, напомиње лидер Ослобођења и додаје да у БИА постоји читаво одељење ботова и разноразних Дијани Хркаливић доведених с коца и конопца СНС-а са задатком праћења компромитације политичких протовника.

Ко год дошао на чело БИА, како каже, наставиће деградирање и државе и службе, док ће криминалци бити заштићени значкама службе, а професионслци ће обарати главу од срамоте и немоћи

„Нема јаке и нормалне државе без јаке и професионалне службе која треба да чува државу од издајничке власти и самосталне цркве која води рачуна о духу и души народа. Србија ће бити слободна када такве институције будемо имали“, закључује Ђорђевић.