Прочитај ми чланак

Колико зарађују српске дипломате?

0

Министарство спољних послова објавило је табелу с примањима српских амбасадора и генералних конзула у дипломатским представништвима у свету.

proticНајплаћенији, Милан Ст. Протић

У саопштењу се наводи да се примања која дипломате остварују разликују од државе до државе, а према објављеној табели највеће плате имају амбасадори у Берну, Лондону и Женеви, Милан Ст. Протић, Огњен Прибићевић и Владислав Младеновић.

Протић, који обавља функције амбасадора у Швајцарској и Лихтенштајну, месечно зарађује 5.680 евра, 70 евра мању плату има Прибићевић, док Младеновић приходује 5.573 евра.

Према објављеној табели, примања амбасадора и генералних конзула Србије су у распону од 3.500 до 5.000 евра, а састоје се од основне зараде, накнаде за увећање трошкова живота и услова рада, накнаде за издржавање чланова породице, уколико они бораве у иностранству с носиоцем права.

Разлике у примањима условљене су разликама у животном стандарду између земаља, а Министарство спољних послова наводи да за процену користи индекс трошкова живота који објављују Уједињене нације.

(Б92)