Прочитај ми чланак

Колико трају суђења у Србији: Случај Мире Марковић рекордер

0

Српско правосуђе је затрпано случајевима који трају више од деценије, а чија суђења почињу испочетка и одлажу се у недоглед. Европска Комисија је уочила низ неправилности у правосуђу у Србији, као што је притисак, недовољна борба против корупције, али и успоравање случајева. Ипак, и поред указивања на пропусте, чини се да се нисмо померили са мртве тачке, те је све више маратонских процеса попут суђења Дарку Шарићу.

Суђење Катарини Ребрачи, Мири Марковић, Ваљевског групи, „стечајној мафији“, Мирославу Мишковићу, Дарку Шарићу – само су неки од познатих случајева за чији епилог је јавност чекала годинама или га још увек није ни добила.

Катарини Ребрачи, због оптужби да је са злоупотребом Фонда за превенцију рака дојке, са сарадницама противправно присвојила више од 22 милиона динара који су уплаћивали грађани и донатори., суђење је почело 2010. године, а још увек се не назире крај. Поновљено суђење почело је недавно саслушањем сведока, а суђење им се понавља по налогу Апелационог суда који је укинуо првостепену пресуду којом су све три биле осуђене на затворске казне.

Суђење Дарку Шарићу, због шверца 5,7 тона кокаина, траје више од деценију, а коначни епилог и даље је неизвестан. Вишегодишњи процес обележила су бројна одлагања, застрашивање сведока-сарадника, смењени су готово сви полицајци који су радили на акцији „Балкански ратник“ у којој је пао овај Пљевљак, чланови судског већа и тужиоци су прошли голготу, а коначна пресуда ни после 12 пуних година није донесена. Апелациони суд донео је недавно одлуку да се главни претрес у случају Шарић поново отвори, а пре неколико дана одлучено је и да се из доказа изузме онај најбитнији – прислушкивани разговори једног од оптужених, Жељка Вујановића о шверцу кокаина на јахти „Мауи“ Уругвају, чиме је почео пад наводног Шарићевог клана.

Суђење бизнисмену Мирославу Мишковићу трајало је 8 година, а недавно се завршило ослобађајућом пресудом. Апелациони суд у Београду у фебруару ове године правоснажно је ослободио кривице бизнисмена и власника „Делта холдинга“ Мирослава Мишковића и његовог сина Марка, који су били осуђени за утају пореза.

Ваљевска група се терети за тешка дела попут убиства и изнуде новца, а суђење траје чак 12 година. Суђење „ваљевској групи“ траје више од 11 година, а од укупног броја заказаних суђења трећина је одложена на захтев одбране, а најчешћи разлози били су захтеви за изузећа судије, као и тужиоца. Ипак, сем бројних одлагања, овај поступак обележили су и бројни скандали током претреса, који су ширу јавност, најблаже речено, запрепастили.

Поступак у случају познатом као „стечајна мафија“ покренут је 2006. година, а након 12 година и поновљеног суђења – епилог је ослобађајућа пресуда. Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио оптужби 2018. године све оптужене у случају познатом као „стечајна мафија“. Том одлуком преиначена је првостепена пресуда Специјалног суда у Београду којом су четворица оптужених били осуђени на затворске казне, а потврђена у делу којом су остали окривљени били ослобођени од оптужби.

За незакониту доделу станова, Мири Марковић и још десет лица суђење је након 16 година требало да буде поновљено. Мира Марковић преминула је априла 2019. године, а Апелациони суд у Београду је крајем марта те године поништио пресуду којом је Мира Марковић, осуђена на годину дана затвора.

Истом одлуком Апелационог суда, предмет је био враћен на првостепено суђење, и то скоро 16 година од покретања кривичног поступка.

Иако је Тужилаштво упозоравало да се случај одуговлачи, после више година Цане Суботић је ослобођен за шверц цигарета.

У овом процесу донете су већ две првостепене пресуде – једна осуђујућа и једна ослобађајућа. Првом пресудом Специјалног суда из 2011. Суботић је био осуђен на шест година затвора. Апелациони суд је ову пресуду укинуо и случај вратио на почетак. Другом пресудом из јула 2014. године која је потврђена, сви оптужени ослобођени су оптужби због недостатка доказа, а за поједина дела наступила је застарелост кривичног гоњења. Оптужница је била подигнута 2007. године, а Врховни касациони суд је одлуку о ослобађању окарактерисала као незакониту.

Такође, за покушај убиства бизнисмена Милана Бека из 2014. године, суђење је почело испочетка а крај није ни на видику. За покушај убиства 2014. године терети се Александар Здравковић. Апелациони суд сада мора да донесе правоснажну пресуду јер је прву првостепену већ једном укидао. Другу пресуду може да потврди или да је преиначи, након што буде сам извео кључне доказе.

Због одавања тајни америчком обавештајцу, 2002. генерал Момчило Перишић је правоснажно оптужен након 18 година.

Ово су само неки од бројних случајева у Србији, који потврђују неефикасност и злоупотребе у српском правосуђу.