Прочитај ми чланак

КОЛИКО ПРЕСУДА МЛАДИЋУ УТИЧЕ НА крхке односе у региону?

0

Пресуда на доживотни затвор Ратку Младићу и даље је главна вест у региону. Бројне реакцију стижу из целог света, а отворено је и питање може ли пресуда додатно покварити нестабилне односе у региону, и то уочи најављене посете председништва БиХ Београду?

Реакције представника власти на пресуду Ратку Младићу се и данас своде на реченице попут „треба гледати у будућност“, док опозиција тврди да то неће бити тако лако. Питање је и колико ће актуелна ситуација пореметити односе Босне и Херцеговине и Србије пред најављени долазак Председништва БиХ у Београд 6. децембра.

Поред тога што је за све очекивана – о пресуди Ратку Младићу ретко који представник власти говори конкретно. Министарка правде Нела Кубуровић каже да је то из правних разлога.

„С обзиром да је реч о првостепеној одлуци, ја је не бих коментарисала али имајући у виду досадашњу праксу Хашког трибунала – та пресуда је била сасвим очекивана”, наводи она.

Слично размишљају и представници законодавне власти, попут посланика Народне сељачке странке Маријана Ристичевића који поред речи „будућност“, користи и реч „сутра“.

„Мислим да ми треба да се бавимо са сутра, а не са јуче. Можда су ми падежи били мало лошији. Хашки суд није праведан – тамо или си Србин или си невин”, сматра Ристичевић.

За Александру Јерков из опозиционе ДС, која сматра да је пресуда праведна, реакција власти није нимало изненађујућа.

„Ја не знам шта можете очекивати од људи који су пре пет година од скупштине Србије правили сигурну кућу за Ратка Младића него да нас данас моле да не гледамо у прошлост. Ми морамо да гледамо у прошлост да бисмо могли да гледамо у будућност”, истиче она.

Друга опозиција – лидер радикала Војислав Шешељ – који и даље верује да је Младић невин, сматра да Србија „не сме седети скрштених руку“.

„Ми захтевамо да Влада републике Србије хитно формира научни институт за проучавање судске праксе Хашког трибунала”, поручио је Шешељ.

Иако је тренутак „напет“ – добро је што нико није помињао евентуално отказивање посете председништва БиХ Београду, каже новинар Драган Јањић.

„Најавили су тај састанак 6. децембра упркос свему. Они се понашају рационално у смислу ‘јавно’ али свако код своје куће подстиче јако негативна осећања једних према другима и то је јако лоше, то ствара лошу атмосферу”, сматра Јањић.

Колико ће та атмосфера пољуљати ионако ровите односе Србије и БиХ само две недеље пре најављеног сусрета? Анита Митић из Иницијативе младих за људска права очекује да ће пресуда утицати на односе две земље, само ако политичарима то буде потребно.

“Не постоји те неке искрене регионалне сарадње и онда се у политичке сврхе користи све што се дешава”, каже Митић.

Историчар Преград Марковић од политичара више брине за народе у региону. „Политичари су људи који ће да седну са црним ђаволом ако имају неки интерес. Али народ и те дубоке ране у народу су онај прави проблем”, упозорава он.

А како решити тај проблем? Уз много памети и још више труда, закључују саговорници Н1.

Одбрана Ратка Младића јуче је најавила жалбу на пресуду. Какве су реакције у Хагу и каква је даља процедура за покретање жалбеног поступка, извештава репортер Н1 Никола Радишић.