Прочитај ми чланак

Колико кошта подизање државног хеликоптера који Вучић злоупотребљава у кампањи…

0

Пут између Зајечара и Лесковца, где су уз напредњачку свиту и функционерску кампању свечано отворена два стадиона, председник државе прешао је државним хеликоптером. Вучић у томе не види ништа спорно, иако се, како наводе саговорници Нове, потроши хиљаде евра само за подизање хеликоптера. Он њиме крстари од града до града и користи га у класичној функционерској кампањи. То значи да користи новац из републичког буџета за промоцију Српске напредне странке, што је мимо закона.

Иако није кандидат за посланика или одборника, председник државе активно учествује у кампањи партије на чијем је челу био до летос.

Неформално и даље први човек СНС редовно посећује путујући „циркус“ напредњака, а овог викенда на ред је дошло да се понека реч каже и на свечаном отварању стадиона у Зајечару и Лесковцу.

Оно што је занимљиво јесте да је Вучић хеликоптером прешао пут од једног до другог стадиона, где његово присуство није ни било нужно.

Наравно, председник из безбедносних и државничких разлога има могућност употребе авиона или хеликоптера. Оно што је спорно је што председник користи хеликоптер да би пресекао врпцу на једном, а на другом стадиону гледао утакмицу са шалом око врата у друштву другог политичара.

За саговорнике Нове нема дилеме – Вучић користи државне ресурсе да би водио функционерску кампању.

Војни аналитичар Александар Радић појашњава да лет скупоценим хеликоптером кошта и по неколико хиљада евра. Анализирајући трошкове, Радић објашњава да у трошкове не спада само гориво већ и комплетно обезбеђење овог превозног средства.

„Вучићу је на располагању хеликоптер ВИП Х215 који је из полицијске есктрадиле. Морате да знате да постоји директни, али и индиректни трошкови лета које не видите голим оком. Али нека груба рачуница је да је за лет потребно неколико хиљада евра. Не постоји фиксна цена јер то зависи од дужине задржавања, руте летења, трошкова који се односи на тачно одређени тип хеликоптера и слично. Наши државни ресурси су доста усмерени на ВИП технику. Овај тип хеликоптера је недавно набављен, нов је, наменски је урађен за превоз важних особа“, објашњава Радић за Нову.

„Вучићу сви ресурси на располагању“

Саговорник Нове наглашава да је у Србији посебан проблем што је „клизав“ међу простор за коришћење хеликоптера, што неретко користи и председник државе.

„Функционерске кампање су код нас уобичајене, овде не постоји ни јавно мњење које ће да каже да не може тако. Сећате се да је Драган Шутановац неретко користио хеликоптер за потребе кампање 2012. године. СНС ради шта хоће, сви видимо да постоји један раскорак између тога да Вучић води функционерску кампању, а да званично није председник СНС. Сви ресурси су му на располагању, он иде на митинге своје партије“, каже Радић.

Да је све било подређено партијском митингу у јеку предизборне кампање потврђују и слике из Зајечаре где је Вучић отворио једну од своје три „лепотице“. Подсећамо, поред Зајечара, стадиони су свечано отворени у Лесковцу и Лозници. Сва три стадиона градили су фирме блиске СНС.

Што се тиче предизборних активности, стадион у Зајечару отворен је уз велики број присталица СНС који су од раног јутро почели да пристижу у овај град на истоку из различитих крајева земље. Аутобуси са таблицама из Боеграда, Неготина, Бора опколили су стадион „Краљевицу“, чиме се спорстка приредба претворила у класичан предизборни скуп.

Више десетина културно-уметничких друштава је доведено како би наступили, а присутна су била и многа деца на трибинама.

„Логично да стадионе отвара министар спорта, али овде ништа не може да вас изненади“
Златко Минић из Транспарентности Србија подвлачи да нема никаквих проблема да се политичари појављују у кампањи уочи избора, али да је специфично што се Вучић појављује као председник Србије на свим догађајима.

„Он се нескривено на страначким митинзима појављује као председник Србије, а не као као члан СНС. Више се не бира шта је циљ, нити налази било каква веза између јавне функције објекта који се отвара или презентује. Вучић се појављује свугде, њему прописи омогућавају да користи одговарајуће ресурсе за свој транспорт“, одговара Минић на случај отварања стадиона широм Србије.

Саговорник Нове напомиње да је помало и апсурдно постављати питање одакле Вучић на отварању стадиона јер се у Србији одавно не крије да одлучује уместо Владе.

„Видели сте да је на стадиону био представник УЕФЕ и било је логично да ту буде министар спорта који би се састао са њим, али то није случај. Овде нас више ништа не можете изненадити“, закључује Минић.

„Баш хоћу да учествујем у кампањи“: Председник признао да учествује у кампањи за СНС
Недавно је на маргинама Париског мировног форума председник поручио да баш жели да учествује у кампањи.

„Баш хоћу да учествујем у кампањи, не у инат њима (опозицији), иако бих волео макар један дан да радим у инат њима. Али не због тога, него да они не би уништили Србију за један дан, као онда када су урадили између 2004. и 2006. године. Пре тога убијен је премијер, после је било Косово, таква је Србија била. Ја сам непоменик, ђубре, лудак, мајмунов брат, Шешељев син, па мене ћете тако најлакше да победите. Желим им успех и да лакше победе. А да ли ће, то ћемо видети“, рекао је Вучић на конференцији за медије у Паризу.