Прочитај ми чланак

КОЛИКО ИМАЈУ ВУЧИЋИ? Породица свргнутог председ. Габона има стотине милиона евра!

0

Породица Бонго влада Габоном од 1967. године, уплетена је у бројне скандале укључујући и крађе на изборима, али је Запад снажно подржава.

Како извештавају турски медији, код свргнутог председника Габона Али Бонга откривено је десетине милиона евра „у кешу“ у породичној кући, као и бројне луксузне виле широм Француске од Париза до Нице које вреде много више.

Бонгову велелепну резиденцију у Ници (купљену за 2,05 милиона долара 1999. године) и даље чува бројно обезбеђење, након што је свргнут са власти у Габону и стављен у кућни притвор, пише турска агенција Анадолија.

Породица Бонго је власник великог броја некретнина широм Француске, углавном у Паризу и на југу на луксузним дестинацијама, које су куповали од доласка на власт 1967. године па све до сада.

Владајућа породица коју чврсто подржава Запад, умешана је у бројне афере корупције, проневере (крађе) државног новца у једној од најсиромашнијих земаља на свету, која поседује и нафту, али народ живи веома бедно.

Подсећамо, Али Бонго је свргнут прошле недеље од стране војног врха у Габону, пошто је прогласио убедљиву победу (64, 27 %) на председничким изборима под његовим условима и Запад му је одмах честитао на „демократској победи и изборима“.

Током своје владавине подржао је кампању Хилари Клинтон за председника САД.

Исто вече пошто је Бонго свргнут и притворен у својој резиденцији, војска је у његовој породичној кући где му станује син нашла бројне кофере и торбе препуне свежања страног новца (еври, франци, долари).

ГАБОН