Прочитај ми чланак

Колики је простор у медијима имала СНС док је била опозиција

0

Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања објавио је на свом Твитер налогу табеле и графиконе који оповргавају тврдње Александра Вучића да никад нико из опозиције није могао да се појави у режимским медијима до 2012. године.

– Онда смо ишли на изборе и победили на изборима. Таквим. Без иједних новина, без иједног недељника, без иједне телевизије – покушао је Вучић да увелича победу Томислава Николића на председничким изборима 2012.

Ипак, од Зорана Гавриловића сазнајемо да је изборна листа „Покренимо Србију – Томислав Николић“, на централној информативној емисији РТС, имала временску заступљеност од 1 сат 2 минута и 21 секунде и позитивне конотације 68 одсто. Тек на другом месту је била листа „Избор за бољи живот – Борис Тадић“, са временском заступљеношћу од 59 минута и 23 секунде и позитивним конотацијама од 67%. Дакле, није да је баш напредњацима било забрањено да се појаве на Јавном сервису, што је и документовано чињеницама.

Што се тиче ТВ Пинк, имамо ситуацију да је листа Бориса Тадића имала нешто већу временску заступљеност (1 сат 28 минута и 3 секунде), за разлику од Томислава Николића (1 сат 14 минута и 8 секунди), али мање позитивних конотација (73%), напрам Николићевих 79%.

Пред други круг председничких избора, заказаних за 20. мај 2012. године, изражено у секундама, Томислав Николић је имао већу временску заступљеност (1.170) на РТС од противкандидата, Бориса Тадића (1.116). Већу заступљеност Николић је имао и на ТВ Прва.

Иако је Борис Тадић био заступљенији на ТВ Пинк, Б92, РТ Војводина и Студију Б, Николић је на поменутим медијима имао заступљеност о којој данашња опозиција и њени представници могу само да сањају.

Подсетимо, Вучић се на последњој конференцији за новинаре опет пожалио грађанима како никад нико из опозиције није могао бити заступљен на медијима под контролом бивше власти.

– Шта, имали смо више демократије 2012. кад ни у једном медију није могао да се појави нико из опозиције? Ни у једном! Ни у једном, словима и бројем – завапио је Александар Вучић.

Међутим, Зоран Гавриловић, из БИРОДИ-ја, црно на бело је показао да то баш и не одговара истини… О таквој медијској заступљености на јавном сервису какву је имала Српска напредна странка када није била на власти, данашња опозиција може само да сања.