Прочитај ми чланак

Који моћник воли Јелену?

0

Вест да је Јелена Триван, дојучерашња перјаница Бориса Тадића, постављена на чело „Службеног гласника“ само за неупућене је могла бити шокантна. Мада је до пре годину дана била један од најоштријих критичара Александра Вучића и његове Српске напредне странке, бивша функционерка Демократске странке овим заокретом није претерано изненадила појединце из врха власти, поготово оне који су кумовали њеној рехабилитацији.

Jelena TrivanОд заклетог противника СНС-а до директорске фотеље у режији СНС-а: Јелена Триван

Триванова је успела да оствари врло присне контакте са људима који су блиски премијеру

Тек што је изашла из ДС-а, у фебруару 2014. године, она се одмах бацила на лобирање код напредњака, где је за врло кратко време остварила тесне везе са људима из актуелне власти, али и присне односе са појединцима из врха безбедносних структура, блиских Александру Вучићу. 

Случај „Шопард”

Триванова је 2009. прво негирала, а касније потврдила да је на црно купила сат „шопард“ од 8.000 евра. Прича о сату можда и не би била тако занимљива да Јелену Триван новинари нису ухватили у лажи. Она је прво тврдила да нема тај сат.

– То није тачно! Ма какав „шопард“? Каквих неколико хиљада евра! Волела бих да га имам, али никад нисам имала тако вредан сат! Иако се мој супруг бави приватним бизнисом, то не можемо да приуштимо. А тек моја посланичка плата, чиста социјала – рекла је. После једног сата, сама је позвала новинара и признала да је лагала:

– Ја сам тај сат добила од супруга за годишњицу брака. Имала сам га само један дан, а онда смо га вратили јер немамо толико пара… Морам дете да одгајам, да плаћам рачуне. Мој супруг јесте приватник, али ни њему због кризе више нико ништа не плаћа – казала је она. 

– За њу се најпре мецецима лобирало да дође на чело Канцеларије за европске интеграције, препоручивали су је као врло искусну и способну за ту функцију. Чим је отишла из ДС-а, покушавала је да ступи у конктакт са напредњацима. Инсистирала је да је прими и Александар Вучић, који је тада био вицепремијер. Он је то одбијао, али је на крају решио да је саслуша. Она му је тада нудила сарадњу. Наводно је рекла да има добре контакте са странцима и да би му у том смислу могла бити од помоћи, а није прескочила ни да исхвали и европску оријентацију нове владе.

Међутим, то није имало одјека код Вучића, који је такву сарадњу одбио. Она је касније успела да оствари врло присне контакте са појединим људима који су врло блиски садашњем премијеру и очигледно да је у томе успела – прича саговорник „Ало!”.

Да неко заиста моћан стоји иза ње, јасно је дао до знања и Радош Љушић, који је до пре два дана био директор „Службеног гласника”, а своју смену образложио је речима „има нешто што је јаче од политике и политичара“. Јелена Триван јуче није одговарала на позиве и поруке новинара „Ало!“, а за данас је планирана примопредаја дужности у „Службеном гласнику“.

Иначе, Триванова је у више наврата била критикована за непотизам и корупцију, а ове оптужбе најгласније су заступали управо напредњаци. Велика афера „индекс“ из 2007. поткачила је и њу, јер се међу професорима Правног факултета у Крагујевцу оптуженим за продавање испита студентима нашао и њен отац Бранислав Марковић. Необјашњиво одуговлачење процеса и у његовом случају довело је до фактичког ослобађања од оптужбе. У поступку реизбора судија 2010, Предраг Марковић, брат Јелене Триван, реизабран је за судију Општинског суда у Крагујевцу, док је други брат Милан Марковић са функције републичког јавног правобраниоца именован за судију Уставног суда Србије. Тада је против оваквих поступака устао актуелни министар полиције Небојша Стефановић, који је тврдио да је ДС користио политички утицај при избору судија.

– Очигледно је да је такозвана реформа правосуђа у ствари била чистка честитих, часних и поштених судија, на чије место су доведене политички подобне судије. Пошто је ДС носилац оваквих потеза и махинација у том поступку, очигледно је да је користио свој политички утицај при избору судија – поручио је тада Стефановић.

Она је била предмет „обраде” и Агенције за борбу против корупције, која је маја 2013. против ње поднела Републичком јавном тужилаштву кривичну пријаву због основа сумње да није пријавила имовину или да је дала лажне податке о имовини. Како су нам јуче рекли у Агенцији, 30. јула прошле године ова пријава је одбачена. Повод за ову ванредну контролу њене имовине била је информација да је 2011. године за 80.000 евра продала стан од око 47 квадрата, који није пријавила Агенцији. Критике је морала да трпи и због чињенице да је фирма њеног супруга Драгана Тривана „Протекта“ пружала услуге обезбеђења многим буџетским корисницима, од општина, преко агенција и Пореске управе, до комуналних предузећа и предшколских установа. 

Шта је све говорила о СНС

– новембар 2010: „СНС нема програм нити идеологију, већ је вођен само жељом да дође на власт, што је показао и формирањем коалиције са Новом Србијом, Покретом социјалиста и Покретом Снага Србије. Реч је о странци и коалицији које воде бригу о сопственим фотељама и амбицијама, а при томе нису представиле ниједну идеју како би грађанима у Србији могло бити боље.“

– јануар 2011: „Ми с политиком напредњака немамо ама баш ништа заједничко.“

– јануар 2011: ”Напредњаци су наши најжешћи политички противници. И то није некакво политичко препуцавање, него суштинска разлика због које ми СНС видимо као други пол политичке сцене који нам није близак и који по нашем уверењу не може бити добар за Србију.”

– фебруар 2011: „Путовања у Брисел не чине СНС европејцима.“

– октобар 2011: „СНС се годинама није усуђивао ни да формулише јасан став о сарадњи са Хашким трибуналом и хапшењу Ратка Младића зато што је иза тога стајао покушај да се и стари бирачи, који су носили плакате ‚Сигурна кућа за Младића‘ и нови европејци обједине у истој странци, што је немогуће.“

– март 2012: „Од грађана зависи хоће ли 6. маја одабрати оне који ће земљу гурнути у рат, а њене грађане у мобилизацију или оне који ће обезбедити мир, сигурност и просперитет.“

– август 2013: „Вучић је тренутно звезда међу лидерима ЕУ, о њему пишу ‚Индепендент‘, ‚Економист‘, хвале га сви. Да би му неко нудио побољшање имиџа треба да буде ретардиран, а ја у такве не спадам, а и не бавим се таквим стварима. Напомињем с пуном озбиљношћу и одговорношћу, иако до сада нисам тужила ниједан медиј, да ћу своју част и углед бранити на суду од оваквих небулоза.“ 

(АЛО)