Прочитај ми чланак

КОГА ВУЧИЋ ЛАЖЕ: Светска банка – Србија пала на 91. место по условима пословања

0

svetskabanka

БЕОГРАД – Србија је у Извештају о условима пословања Светске банке за 2015. годину, којим се оцењује лакоћа пословања у некој земљи, пала са 77. на 91. место, саопштила је данас та међународна финансијска институција.

„Србија није забележила реформе које се мере у извештају и које олакшавају регулаторни оквир током 2013/14. године. Поред тога, Србија је отежала поступак преноса имовине”, наводи се у извештају.

Како је прецизирано, Србија у прошлогодишњем извештају јесте била на 93. позицији, али је у међувремену методологија промењена, а према новој методологији Србија би у том извештају била на 77. месту.

Проширење неколико индикатора ове године (решавање несолвентности, заштита мањинских инвеститора, добијање кредита) је имало позитиван утицај на рангирање Србије, што је делимично умањено начином на који се рангирање сада рачуна.

Србија је најлошије рангирана по начину издавања грађевинских дозвола, где је на 186. месту и по начину плаћања пореза – на 165. месту, а најбоља по заштити мањинских инвеститора – 32. место и решавању стечајног поступка – на 48. месту.

Од 2005. године, Србија је спровела укупно 18 реформи које олакшавају пословну регулативу – у поређењу са глобалним просеком од 12 реформи по економији у истом временском периоду. Србија је спровела реформе у свим областима које се мере у Извештају о пословању, осим у областима заштите мањинских инвеститора и добијања електричне енергије.

(Бета