Прочитај ми чланак

КОГА је све хапсила нова Влада у Црној Гори

0

"У Црној Гори нема недодирљивих. Хапшење чланова кавачког криминалног клана има међународни значај. Црна Гора неће више бити сигурна лука за организовани криминал", рекао је пре неколико дана Дритан Абазовић на ванредној прес конференцији Министарства унутрашњих послова и Управе полиције.

Ова конференција одржана је након хапшења 14 чланова једног криминалног клана који се сумњиче за стварање криминалне организације, убиство у саизвршилаштву и убиство у покушају.

“Ово је најјачи ударац који смо задали мафији у протеклој деценији и мислим да је само први од оних који ће уследиити“, рекао је Абазовић тада.

Ово хапшење само је једно у низу хапшења која су се током последњих неколико месеци догодила у Црној Гори, а која се повезују са доласком Дритана Абазовића на место потпредседника Владе Црне Горе.

На подужем списку ухапшених су и људи из криминалном миљеа, али и из света политике и бизниса.

Слободан Кашћелан

Највеће име је свакако Слободан Кашћелан, један од наводних вођа кавачког криминалног клана. Он је ухапшен ове седмице у Котору, а терети се да је организовао криминалну групу која је починила и планирала више тешких кривичних дела за које је запрећена казна и до 40 година затвора. Осим Кашћелана, у акцији црногорске полиције ухапшено је још шест особа.

Вест да је ухапшен Слободан Кашћелан могла би да се подведе под „дежа ви“, јер ово је трећи пут у 10 година да је Кашћелан ухапшен због наводних тешких кривичних дела, преноси Н1.

Подвиг. Том речју је Абазовић описао хапшење Кашћелана.

„Обећали смо грађанима да мафија неће владати Црном Гором. То се остварује и уколико нас неко не буде спречио у томе, гарантујем да ће то бити чињеница у једном не тако дугом временском периоду“, казао је Абазовић.

Брано Мићуновић

Никшићанин Бранислав Брано Мићуновић, који је годинама описиван као најближи Милов сарадник из подземља и лице повезано са криминалном, ухапшен је почетком јануара у Будви. Разлог хапшења било је недозвољено ношење оружја.

“Мићуновић је, према нашим сазнањима, позван у полицију због недозвољеног ношења оружја. Кренуо је на налагање бадњака такозване Црногорске православне цркве, али је приведен”, навели су тада извори нашег портала из Црне Горе.

Са Мићуновићем је ухапшено још неколико људи и пронађена су два пиштоља.

Абазовић је хапшење Мићуновића прокоментарисао речима да “сви грађани морају бити једнаки пред законом” и да поменуто хапшење нема везе са верским, националним или политичким опредељењем, “већ са Уставом и законима Црне Горе“.

Брано је пуштен на слободу након што му је истекао дводневни притовр.

Љоро Нрекић, градоначелник Улциња

Средином јануара ухапшен је Љоро Нрекић, градоначелник Улциња и шеф локалног ДПС-а. По налогу Основног државног тужилаштва са Нрекићем су ухапшене још четири особе због сумње да су оштетили буџет за више стотина хиљада евра.

На списку ухапшених, поред Нрекића су и Сеад Османовић, секретар Секретаријата за финансије Општине Улцињ и шеф ОО ДПС Улцињ, Мустафа Горана, секретар Секретаријата за комуналне делатности и заштиту животне средине, Саубих Мехмети, директор Службе за заштиту и спашавање и Миљазим Мустафа, секретар Комуналне полиције и бивши председник Скупштине Општине Улцињ.

Вијести су потом обајвиле да се петорици високих општинских функционера на терет ставља несавестан рад у служби у вези запошљавања на основу уговора о привременим и повременим пословима. Исти извор наводи да су они за десет и по месеци, према плану буџета за зараде у 2020, на основу тих уговора исплатили скоро 330.000 евра, за колико је оштећена општинска каса.

Неркић је, према наводима Вијести, Нрекић тужиоцу признао да је локална власт током прошле године запослила одређени број људи, свесна да крши важеће законске прописе о заснивању радних односа.

Драган Ковачевић, директор Управе за некретнине Црне Горе

Директор Управе за некретнине Црне Горе Драган Ковачевић ухапшен је крајем прошле године под сумњом да је створио криминалну организацију у којој су између осталих деловали и Ана Лакићевић, начелница тиватске Подручне јединице те управе, и Крсто Павићевић, геометар и овлашћени заступник фирме Гео-арх.

Ковачевићу, Лакићевићевој и Павићевићу се на терет ставља и да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја, односно да су у више предмета државне ресурсе користили у приватне сврхе.

Хапшења у афери Абу Даби фонд

Специјално државно тужилаштво Црне Горе кренуло је почетком фебруара ове године у акцију хапшења особа за које се верује да су злоупотребиле службени положај и несавесно радиле приликом расподеле и трошења новца од кредита из Абу Даби фонда.

Службеници Специјалног полицијског тима ухапсили су четири особе осумњичене за ненаменску расподелу, али и трошење новца, који је 2015. и 2016. године уплаћен у првој транши кредитне линије из Уједињених Арапских Емирата.

Међу ухапшенима је и донедавни председник Инвестиционо развојног фонда (ИРФ) Зоран Вукчевић. У налогу за хапшење налази се име некадашњег министра пољопривреде Петра Ивановића, који је саветник за економска питања председника Мила Ђукановића и посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) у новом скупштинском сазиву, а кога је Абазовић назвао “главним актером” ове афере.

Хапшење бившег амбасадор у Пољској

Бивши министар здравља и амбасадор Црне Горе у Пољској Будимир Шегрт, ухапшен је крајем децембра прошле године.

Шегрт, некадашњи директор болнице Мељине, и његов заменик на тој позицији Радивоје Божовић терете се да су учествовали у послу купопродаје којим је вредност те приватне болнице умањена за више од десет милиона.

Шегрт је, писале су тада „Вијести“, негирао да је починио кривично дело за које га сумњичи СДТ.

Специјална државна тужитељка Лидија Вукчевић је 25. децембра саопштила да су истраживањем купопродаје болнице у Мељинама утврдили да је држава оштећена за око 10 милиона евра.