Прочитај ми чланак

КОД ХРВАТА СВЕ ПО СТАРОМ: Опет се жале у Савету безбедности УН на Шешеља!

0

Амбасадор Хрватске у УН Владимир Дробњак на седници Савета безбедности УН изјавио да власти Србије нису реаговале на тврдњу лидера СРС Војислава Шешеља да би радо поновио злочине због којих је у Хагу осуђен на 10 година затвора.

Говор мржње може изазвати нове злочине. Мада је осуђен за злочине против човечности, почињене над војвођанским Хрватима, Шешељ седи у парламенту у Београду, иако је то у супротности са законима Србије, рекао је Дробњак.

foto: screenshot

 

Он је изразио забринутост због порицања одговорности особа осуђених за ратне злочине и констатовао да је то у складу са величањем ратних злочинаца.

Дробњак је оценио да Србија треба да у потпуности сарађује са Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове – наследником Хашког суда, „поштујући све његове одлуке“.

У складу са тим би Србија требало да Механизму за кривичне судове изручи функционере СРС Вјерицу Радету и Петра Јојића, оптужене у Хагу за застрашивање сведока у поступку вођеном против Шешеља, изјавио је Дробњак.

Он је рекао да је сарадња са Хашким трибуналом била један од кључних услова за чланство Хрватске у Европској унији и да се очекује да то важи и за Србију и Босну и Херцеговину.

Дробњак је изјавио да је откривање судбине несталих особа приоритет Хрватске.

Јачање државне сарадње у тој области је од огромне важности, али Србија није спремна да отвори архиве везане за нестале, рекао је Дробњак.

Министарка правде Србије Нела Кубуровић рекла је у Њујорку да је Србија испунила све обавезе према Међународном резидуалном механизму за кривичне судове УН и да нема отворених питања с тим наслединком Хашког трибунала.

Навела је да је Србија тужилаштву Механизма пружила приступ свим документима, сведоцима и архивама и додала да ће наставити да буде посвећена процесуирању ратних злочина, без обзира на националност починилаца тих „страшних злочина против човечности“.

Успех у тој области зависи и од регионалне сарадње, рекла је Нела Кубуровић и додала да је то тренутно највидљивије у Босни и Херцеговини.

Казала је да је српско правосуђе у 2017. и 2018. години признало судске пресуде из БиХ у седам поступака и да је на основу њих изрекло казне од укупно 104 године затвора, додајући да су сви осуђени у тим процесима српске националности.

По питању сарадње с Хрватском, Кубуровићева је казала да су формиране две комисије чији је циљ да размењују спискове оптужених и осуђених за ратне злочине.