Прочитај ми чланак

Коалиција ЗС – Нова Србија: Каменолом угрожава здравље и опстанак у Косјерићу

0

Косјерић, 18.3.2021 – Председник Здраве Србије (ЗС) Милан Стаматовић и лидер Нове Србије Велимир Илић, у име коалиције Здрава Србија - Нова Србија, посетили су село Подградина, у општини Косјерић, у коме је без грађевинске дозволе отворен каменолом, а чији рад угрожава животну средину, као и здравље и опстанак преосталог становништва у овом крају, који због загађења ваздуха и земље не могу да се баве туризмом и производњом здраве хране.

– Данас смо дошли овде да помогнемо људима да реше проблем нелегалне градње и почетак радова на каменолому који ће сигурно да нанесе огромну штету становништву које овде живе, а и читавом Косјерићу. Власт мора да поштује закон, и она мора да обезбеди све неопходне дозволе за овакву инвестицију. Због угрожавања животне средине, коју проузрокује цементара с једне стране, и овде овај каменолом, људи не да не могу да раде, и да привређују од сеоског туризма и пољопривреде, него немају ни основне услове за здрав живот – изјавио је Милан Стаматовић, председник ЗС. 

– Ова општина је са цементаром изгубила пола становништва, а са каменеломом би изгубила овај део становништва, посебно младе људе. Овде нико не би дошао да живи, ту више не би било ни туризма, ни здраве хране, ни најздравијег меса, ништа, село би потпуно било уништено – рекао је Велимир Илић, председник Нове Србије. 

Додатни проблем је што ђаци из села до школе иду путем којим пролазе камиони са каменолома, чиме се још додатно угрожава здравље деце. Један од становника села, Драгомир Филипић истиче да је Подградина једино место на територији  општине које има 32 ученика, напомињујући да толико ђака нема ни у главној улици у центру Косјерића.