Прочитај ми чланак

Коалиција „НАДА“: Испливали конкретни докази о куповини гласова СНС у Новом Саду

0

Новосадска опозиција, Удружени за слободан Нови Сад је на дан избора, 2. јуна у Новом Саду, пронашла ранац НН лица са доказима о куповини гласова. У ранцу су били спискови гласача у којима су назначена тачна имена, адресе, бројеви телефона и редни бројеви гласача у изводу из бирачког списка, али и коментар у напомени да ли су или нису узели надокнаду за гласање, саопштила је коалиција НАДА.

Како се додаје, у јучерашњем обраћању медијима председница Скупштине Србије, Ана Брнабић није оспорила аутентичност спискова, него је одговорила да не види ништа спорно у њима јер су настали у кампањи од врата до врата, али није одговорила због чега за 116 лица (гласача) је назначена напомена да су примили поклон у замену за глас, што је кривично дело које се кажњава према Кривичном законику Републике Србије.

“Такође, није одговорила одакле податак о редном броју у бирачком списку чак и за оне грађане који су против СНС, осим ако није омогућено тој странци да добије противзаконито копију бирачког списка са свим подацима грађана који би требали по закону да буду тајна”, пише у саопштењу.

Новосадска опозиција подсећа да је овај списак пронађен након откривања логистичког центра СНС који се на дан избора налазио у просторијама Новосадског сајма) и крунски је, тврде, доказ да је одређеним гласачима том приликом дат мито да би гласали за СНС на изборима за одборнике Скупштине Града Новог Сада.

“Следом наведеног, обавештавамо јавност да ћемо у наредним данима поднети кривичну пријаву против НН лица због постојања основане сумње да је извршило кривично дело „Давање и примање мита у вези са гласањем“ из члана 156, став 1, Кривичног законика Републике Србије за које је предвиђена новчана или казна затвора до три године. Поред тога, поднећемо и кривичне пријаве против 116 лица која су овај мито (тј. поклон) примили, због постојања основане сумње да су извршили кривично дело „Давање и примање мита у вези са гласањем“ из члана 156, став 2, Кривичног законика Републике Србије за које је предвиђена новчана или казна затвора до три године”, најављује се.

Додаје се да осим тога што наведено представља кривично дело, оваквим поступањем повређено је више законских прописа, Закон о заштити података о личности; Закон о локалним изборима на који се супсидијарно примењује и Закон о избору народних посланика као и Устав који у члану 3 предвиђа да се владавина права остварује слободним и непосредним изборима.