Прочитај ми чланак

КО СЕ УГРАДИО? Суд наредио да се хитно објави уговор с Кинезима о градњи аутопута

0

Окружни суд у Бањалуци донио је пресуду којом се налаже Министарству да достави ТИ БИХ-у уговор који је 2018. године закључен са кинеском компанијом Shandong Hi-Speed International (SDHS).

Transparency International у Босни и Херцеговини (ТИ БИХ) добио је судски спор против Министарства саобраћаја и веза Републике Српске које је незаконито скривало уговор о концесији за изградњу ауто пута Бања Лука – Приједор. Окружни суд у Бањалуци донио је пресуду којом се налаже Министарству да достави ТИ БИХ-у уговор који је 2018. године закључен са кинеском компанијом Shandong Hi-Speed International (SDHS).

Према информацијама које је објавио портал capital.ba, концесионим уговором који би требало да траје 30 година дефинисано је да кинеска компанија уложи око 297 милиона евра у изградњу ауто пута, а требало би да заради око 975 милиона еура кроз наплату путарине и недостајућа средства која ће се намирити из буџета Републике Српске.

Због сумње да је овај посао склопљен под штетним условима за Републику Српску, ТИ БиХ је тражио од Министарства копију уговора али је овај захтјев одбијен уз образложење да би објављивање уговора могло наштетити комерцијалним интересима кинеске компаније.

Како је власт у овом случају интерес приватног инвеститора очигледно ставила изнад интереса јавности, ТИ БИХ је поднио тужбу Окружном суду у Бањалуци, који је уважио тужбу и наложио Министарству да поново спроведе поступак уз врло јасну поуку да је његова задаћа да служи интересима грађана, а не да брине о пословним тајнама или било каквим другим финансијским комбинацијама уговорне стране којој је дато да 30 година експлоатише и убире јавне приходе.

У пресуди се још наводи да је Министарство замијенило улогу јавног органа који располаже са јавним новцем и дјелује да би штитило јавни интерес, са улогом заштитника пословног партнера.

Несумњив је интерес јавности да има потпуни увид и сазнања да ли су за Републику Српску и њене грађане уговорени повољни услови, да ли су исти у складу са јавним интересом, те упоређује да ли су могли да се уговоре бољи услови, али супротно томе, интерес јавности није заштита пословања правног лица са којим је закључен уговор, односно брига да ли ће у периоду од три деценије његово пословање бити исплативо или ипак неће“ наводи се у пресуди.

Суд је прихватио аргументацију ТИ БиХ да Министарство није образложило каква би то штета произашла објављивањем тражених информација. Када је Министарство одбило захтјев ТИ БИХ да објави уговор, навело је да он садржи повјерљиве информације о методама наплате прихода од путарина, формуле за израчунавање новчаних токова, финансијски план концесионара. Такође наводе да је економска вриједност ових података управо у томе што није широко позната јавности.

Суд констатује да рјешење нема везе са законом, већ је засновано на потреби туженог да се стави у службу заштите концесионара и подсјећа да је један од основих принципа Закона о концесијама транспарентност, тржишна конкуренција, једнак третман за све. Уговор са компанијом СДХС није склопљен путем јавног позива него путем преговарачког поступка, што је Влада РС до сада често користила заобилазећи јавно надметање, а такви уговори често су завршавали штетом по јавне финансије.

ТИ БиХ подсјећа да је слична пракса уочена и код других органа при склапању уговора са кинеским компанијама, гдје се готово исти разлози наводе за недостављање уговора, те ова судска одлука потврђује упозорења ТИ БиХ да се комерцијални интереси кинеских компанија не смију стављати изнад интереса грађана БиХ.