Прочитај ми чланак

КО ПРЕТИ ДРИТАНУ: Кељменди, “балкански барон дроге”

0

Функционер Грађанског покрета УРА Зоран Микић изјавио је јуче да тај покрет има информацију да један регионални криминални клан жели да угрози живот лидера тог црногорског покрета Дритана Абазовића и живот његове породице. Према незваничним сазнањима црногорског листа Дан, реч је о члану криминалне групе косовског нарко-боса Насера Кељмендија, балканског барона дроге, како су медији Кељмендија називали у региону.

Вијести су јуче објавиле да Управа црногорске полиције предузима све мере да утврде да ли лидеру Грађанског покрета УРА Дритану Абазовићу узрожена безбедност од једног од шефова једног регионалног криминалног клана, након што се у медијима појавила информација да је Дритан Абазовић угрожен.

Извори Вијести из региона и Црне Горе кажу да се Абазовић нашао на мети једног криминалног клана, док из црногорске полиције тврде да не располажу таквим подацима.

Лист Дан објавио је незванична сазнања која казују да је реч о члану криминалне групе косовског нарко боса Насера Кељмендија.

Ко је Насер Кељменди?

Бивши амерички председник Барак Обама потписао је почетком јуна 2012. године одлуку којим се Насер Кељменди ставља на црну листу САД-а због везе са нарко бизнисом.

“Насер Кељменди се више од 35 година бавио криминалним пословима као вођа криминалне породице на Балкану, с мрежом сарадника широм Европе. Криминална организација Насера Кељмендија управља мрежом дистрибуције дроге која се протеже од Афганистана, преко Турске до Европе, првенствено ради продаје хероина, али и због трговине кокаином и екстазијем. Насер Келменди и његова организација такође су осумњичени за прање новца”, наведеле су тада америчке власти.

Кељменди је до 2012. године живео у Босни и Херцеговини, а када су припадници СИПА (Државне агенције за истраге и заштиту) средином септембра покренули акцију “Лутка”, Кељменди није пронађен у свом хотелу у Илиџи, где је живео ранијих година. Полиција је сумњала да му је дојављено за акцију, а обавештајна агенција БиХ забележила да је био у приватном контакту са једним државним тужиоцем.

Балкански барон дроге, како су медији у региону означавали Насера Кељмендија, ухапшен је у мају 2013. године у Приштини на основу међународне потернице БиХ. Власти у овог држави оптуживале су Кељмендија за организовани криминал, покушај убиства, продају и дистрибуцију наркотика у Јужној Америци, Турској, Србији, Хрватској и другим земљама Западне Европе.

Истрагу против Кељмендија преузео је тада ЕУЛЕX, а суђење му је почело у јануару 2015. године.

Америчке власти средином марта 2015. године ставиле су на црну листу четворо деце Насера Кељмендија, Елвиса, Бесника, Лиридону и Доната, који су означени као организатори посова са дрогом, након што је Насер завршио у притвору. Том одлуком, на црну листу стављене су и његове фирме у Них, Црној Гори и на Косову.

Крајем јануара 2018. године првостепеном пресудом осуђен је на шест година затвора због продаје и промета дроге, а у истом поступку ослобођен је због недостатка доказа за подстицање на убиство Рамиза Делалића 2007. године и оптужби за организовани криминал. У агвусту 2018. године, Кељменди је пуштен из притвора.

Тужилаштву БиХ водило је против њега неколико истрага, међу којима и она због наручивања убиства Рамиза Делалића Ћеле, али су одлуком државног тужиоца БиХ, сви предмети затворени.

Радио Слободна Европа се 2012. године бавила “ликом и делом” Насера Кељмендија, а новинар црногорског недељника “Монитор”, Турић Софрић, са којима су тада разговарали, објаснио је како функционише Кељмендијев клан.

“Врло је мало познато да је Кељмендијева главна веза за Македонију, за дрогу и оружје, био извесни Мори Маљоку звани Љоки, који је 90-тих година био главна црногорска веза за шверц цигарета из Црне Горе на Косово и у Македонију. Овај човек има и црногорско и хрватско држављанство. Имао је два регистрована аута са подгоричким таблицама. На Косову је поседовао фирму која му је служила као параван за шверц дувана. За време бивше Југославије завршио је Контра-обавештајну академију у Панчеву. У време рата на Косову је био припадник специјалних јединица МУП-а Србије. У шверц цигарета из Црне Горе је био укључен у време када је био у активној полицијској служби. Он се тренутно налази у затвору у Скопљу, али му је Кељменди одмах нашао замену, тако да сада, у Македонији, Кељменди делује, или је деловао, преко клана Суља. Када неко од Кељмендијевих људи падне, посао не трпи, макар је до сада тако било. Трагови приликом хапшења још никада нису довели до Насера Кељмендија“, изјавио је 2012. године Софтић.

Полицијске процене, на које се позивао новинар Софтић, показују да је у Кељмендије “послове” укључено између 5.000 и 8.000 људи, док круг његових најближих сарадника чини око 50 појединаца.