Прочитај ми чланак

Ко је судија Трајковић из Гњилана који одлучује о победнику избора у Нишу

0

Име Томислава Трајковића, в.д. председника Вишег суда у Нишу, доспело је у жижу јавности након што је опозиција изнела тврдње да на неки начин учествује у прекрајању изборне воље грађана овог града. Радио је у неколико судова, а на тренутну позицију дошао је стицајем необичних околности.

Кандидат за градоначелника “Бирамо Ниш” Ђорђе Станковић јуче је саопштио да судија Трајковић, мимо закона и прописа, тражи од ГИК да приложи записнике с бирачких места које опозиција није добила на увид, те да се на тај начин дође до услова да се жалбе опозиције које су предате овом суду одбију.

Ми смо били у доброј вери да правним путем можемо да дођемо до решења ове ситуације. Према нашим информацијама в.д. председника Вишег суда Томислав Трајковић врши директан утицај на ГИК. Тражи допуне, које треба да доведу до одбијања наших жалби. То је директно кршење процедура и у овом случају то вам је као да судија зове окривљеног да му каже да допуни шта треба да се допуни, да не би био окривљен“, рекао је Станковић обраћајући се новинарима у Нишу.

Дан касније, Станковић за Нова.рс каже да је уверен да је и сам Томислав Трајковић под притиском.

“Човек је очигледно добио налог, на њега је вршен притисак. Ми смо добили сазнања да се у процесу који се води пред Вишим судом у Нишу дошло до мењања доказног материјала. Тражено је да се он допуни записницима, иако смо ми у жалби навели да записници не постоје и да ми нисмо добили увид”, каже Станковић и додаје:

“Због тога је ГИК у уторак у 12 сати одржао ванредну седницу. Суштина је у томе да би без тих записника, које тражи Трајковић као допуну, наше жалбе морале да се усвоје и да се поново гласа на два бирачка места. Очигледно постоје процеси који се политички гурају како би се ово што пре завршило, али и да нас натерају да правду тражимо на други начин“, закључио је Станковић.

Ко је Томислав Трајковић?

Дошао на место ухапшене председнице Вишег суда

Рођен је 1969. у Гњилану. Правни факултет Универзитета у Нишу завршио је 1998. године. Као приправник и након положеног правосудног испита ради у Општинком суду у Нишу. За судију овог суда изабран је 1999. године. Обављао је послове председника Кривичног већа до 2006. године.

Четири године касније постаје судија Вишег суда у Нишу. Ту остаје до 2021, када је изабран за судију Апелационог суда у Нишу, где поступа у кривичном одељењу суда.

У међувремену је био ангажован и као предавач на Правосудној академији и на Машинском факултету у Нишу.

У марту 2023. изабран је за председника Основног суда у Прокупљу, да би у октобру прошле године именован за в.д. председника Вишег суда у Нишу, након што је претходна председница ухапшена.

Према наводима Тужилаштва за организовани криминал, она је била осумњичена да је убрзала поступак и доношење позитивне одлуке о пуштању осуђеног Р. М. и од фирме његовог сина добила ваучер у вредности од 112.700 динара за седмодневни боравак у хотелу на Златибору.

Само осам месеци након постављења на ову функцију судија Томислав Трајковић треба да стави свој потпис на одлуку којом ће бити омогућити победа Српске напредне странке у Нишу.

“Да се пребројимо…”

Драган Милић, носилац листе истоимене групе грађана у Нишу, рекао је на јучерашњој конференцији за новинаре да су докази кристално јасни и да власт покушава да направи изборни инжењеринг, са подметнутом листом коју су пребацили преко цензуса.

Мисли се на Руску странку.

„Реч је о седам гласова више, а видећемо да ли ће ГИК почети да подржава фалсификате и криминалне радње. Пошто постоје очигледни докази за фалсификовање, бар на два изборна места“, навео је Милић.

Он је навео пример два бирчка места где су преправљани гласови и истакао да се поред изборног места 10 Медијана, гласање мора поновити и на изборном месту 18 Медијана.

„На том месту гласачи који су гласали ван бирачког места нису користили формуларе који су били прописани законом, нити су гласови били заштићени маркицом која би требало да гарантује заштићеност података. Најдобронамерније упозоравам све надлежне органе, поготово судске, да осуде и подигну кривичне пријаве против оних који су очигледно фалсификовали изборну документацију“, рекао је Милић и додао:

„Ово су два најјаснија примера и суд мора да понишити изборе на ова два места и гласање мора да се понови. Пребројаћемо се и након тога ћемо подвући црту. Ако сте добили више, честитаћемо, а ако имате мање, ред је да ви честите нама. Мислим да је ово фер предлог, а ако га не прихвате, онда они признају да су крали и да неће да се повуку из ове изборне крађе“.

Гласајте за листу „НАДА – Уједињени за Ниш“

Милић је позвао Нишлије да на изборним местима на којима ће се поновити гласање, бирачи дају глас листи „НАДА – Уједињени за Ниш“.

„Овој листи недостаје неколико стотина гласова да добије још један мандат. Тиме ће се потврдити изборна воља грађана на Медијани, а већина у Скупштини ће бити још већа и пружиће нам комфор у раду како бисмо дигли Медијану на ниво који заслужује. Позивам наше гласаче да у што већем броју изађу на бирачка места 14 и 16 и да подрже листу број 3, то је као да сте гласали за нас“, навео је Милић, додајући да је власт успела да уједини опозицију у Нишу.

„Морамо сви да останемо у оквирима институција, немојте да се играте Нишом и изборном вољом грађана, није лепо, а потенцијално може да буде и опасно. Са Нишлијама се нико није играо никад, немојте ни ви“, рекао је он.