Прочитај ми чланак

КО ЈЕ СУДИЈА? Гађао фарбом билборд с Вучићевим ликом, завршио у притвору 13 дана!

0

Б.У. и његова супруга из Старе Пазове средином децембра прошле године ухапшени су након што је он гађао фарбом билборд са ликом Александра Вучића. Како Б.У. наводи за “Нову”, у притвору су провели чак 13 дана.

Пре нешто више од месец дана у Старој Пазови постављен билборд са ликом Александра Вучића, који је, како каже, изазвао велико незадовољство грађана. Саговорник прича да је, према незваничним информацијама које је тада добио, тај билборд плаћен из буџета Општине (народним парама).

“Одлучили смо да извршимо активистичке напоре да то раскринкамо и успут да искажемо незадовољство према самом билборду који је постављен без икаквог смисла. Није предизборна кампања и нема никаквог разлога да се промовишу политичари на тај начин. Тај билборд је у више наврата гађан фарбом, где су га они обнављали и сваки пут прелепили изнова и изнова, а ја сам лепио фотографије на свом Фејсбук налогу и тиме их додатно љутио”, каже Б.У.

Он наводи да су очекивали да “они” реагују у неком тренутку и подигну пријаву. Међутим, то се није десило.

“Дана 14. децембра сам одлучио да гађам билборд зеленом бојом. Ту је била и моја супруга, али није учествовала у томе. Била је са мном у шетњи. Док сам гађао тај билборд, пришла су нам лица у цивилу, нису билу полицајци. Почели су да вичу, снимају и покушали су физички да нас задрже. Мене су ухватили за јакну, супругу за капуљачу. Ми смо се отргли и почели да бежимо од њих”, додаје саговорник “Нове”.

Б.У. каже да се после појавила полиција и ухапсила их, као и да су били изненађени што полиција на такав начин реагује, посебно кад су видели ОСНОВ због чега су их ухапсили и држали у притвору на правди Бога чак 13 дана!

У решењу о задржавању, у које је “Нова” имала увид, пише да је полицији пријављено да два НН лица са капуљачама оштећују билборд са “ликом председника Републике Србије господина Александра Вучића”, тако што су на исти бацили течност зелене боје. Како се даље наводи, полицијски службеници су на лицу места уочили два лица која су одговарали опису и који су се по уочавању патроле дали у бег, али се и након гласног наређења “стоп полиција” нису зауставили. Због тога је чак испаљен хитац упозорења у ваздух, након чега су лица престала да беже.

Б.У. међутим каже да полицију нису видели, нити су бежали од ње, већ су хтели да се удаље од особа које су их напале.

“Нико нас није легитимисао, нико нам није пришао. Оно што је јако битно и што смо ми видели у документу, полиција је чак испалила метак, наводно да нас зауставе, обавесте и позову помоћ. Тако су они то образложили. Ми смо чули прасак, окренули се, видели полицију на 100 метара од нас. Тада смо стали и сачекали полицајце”, прича саговорник за Нову.

Тада су и ухапшени, а њима је по доласку у станицу одређено задржавање од 48 сати. За то су у решењу наведена два образложења – да постоје околности које указују да ће уништити, сакрити или фалсификовати доказе или ће ометати поступак утицајем на сведоке, као и да постоји опасност да ће поновити кривично дело “с обзиром да је у потпуно алкохолисаном стању”.

Занимљиво је међутим да у истом образложењу пише да је Б.У. након довођења у полицијску станицу подвргнут алкотесту и да је утврђено да има 0,00 мг/мол алкохола у организму.

“То је прилично контрадикторно и чудно”, додаје саговорник “Нове”.

Касније им је Основни суд у Старој Пазови (ко је преки судија?) одредио притвор до чак 30 дана за бацање фарбе на билборд!?!

Б.У. се сумњичи да је извршио кривично дело ометање службеног лица у вршењу службене дужности. Такође, сумњичи се и за уништење и оштећење туђе ствари.

“Када су нас извели пред тужиоца, одмах сам признао дело гађања билборда и рекао да сам то урадио из политичког протеста и да бих доказао да је то евентуално плаћено из буџета општине. Адвокат нам је рекао да за оштећење туђе ствари они не могу да нас гоне по службеној дужности, већ само власник билборда по приватној тужби. Онда су написали и да смо бежали од полиције, ометали службено лице, што се апсолутно није десило”, истиче ова жртва Вучићевог режима и правосуђа, па додаје да оптужница против њих још није подигнута!

СНС Стара Пазова тражи 2.000 евра за одштету!

Б.У. наводи и да му је на првом саслушању саопштено да је Општина Стара Пазова (буџет) због билборда упутила одштетни захтев од чак 2.000 евра! Међутим, у документацији која им је достављена писало је да је одштетни захтев заправо упутила Српска напредна странка Стара Пазова.