Прочитај ми чланак

Ко је Срђан Мандић, Србин који је победио Бакира у Сарајеву

0

''Добро вече Босно и Херцеговино, добро вече Сарајево. Моје име је Срђан Мандић и ја сам нови начелник (сарајевске) општине Центар'', рекао је синоћ Срђан Мандић, члан победничке "Четворке" која је заслужна за пад Бакира Изетбеговића у Сарајеву.

Кандидат изборне четворке (Наша странка, Народ и Правда, Социјалдемократска партија БиХ и Независна босанскохерцеговачка листа) Срђан Мандић, свечано је прогласио победу у сарајевској Општини Центар, а име градоначеника Сарајева тек ће бити саопштено, иако се већ увелико помиње да највише шансе има Богић Богићевић (иначе члан Председништва СФР Југославије од маја 1989. до септембра 1991. године), који је први избор “Четворке” и Социјалдемократске партије БиХ.

YouTube

Председник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је синоћ да је ”СДА изгубила у Сарајеву, али победила у Босни и Херцеговини”, чиме је желео да ублажи овај дефинитнивни пораз на главном бирачком месту у БиХ. СДА је освојила, како је рекао, начелничка места у 30 општина и остаје убедљиво најјача странка у БиХ.

На питање шта је узрок пораза у Сарајеву, Изетбеговић је рекао да ће се све анализирати.

“Да се нешто десило у Сарајеву, очигледно јесте. Имали смо јаку опозицију која се ујединила против нас”, рекао је Изетбеговић, пренео је Аваз.

Начелник свих грађана

Истовремено је Мандић, представник “Четворке”, нагласио да ће бити начелник свих грађана, а посебно оних који нису гласали за њега.

“Ја сам дете овог града и бићу начелник свих грађанки и грађана који у овој општини живе”, додао је он, уз поруку да је ово ”почетак једне нове Босне и Херцеговине”.

Ђак генерације

Срђан Мандић рођен је 1972. године у Сарајеву. Основну школу “Бранко Бане Шурбат” на Грбавици завршио је као ученик генерације и носилац златне значке “Митар Трифуновић Учо”.

Завршио је другу сарајевску гимназију, после чега је уписао Машински факултет у Сарајеву 1991., а студије прекида почетком агресије на БиХ. Током рата био је припадник Армије БиХ.

Одмах након завршетка рата уписао је Економски факултет на којем је дипломирао 2000., а статус магистра економских наука из области маркетинга, на истом факултету стекао је 2012. године. Одмах по окончању студија као приправник добија посао у сарајевској фирми “Клас”, у којој је провео 12 година обављајући различите менаџерске функције, од руководиоца службе, преко директора сектора за маркетинг и развој до позиције члана Управе.

Након Класа био је члан управе, а потом и директор компаније Спринд д.д. Сарајево, па директор сарајевског Ослобођења.

Током каријере у приватном сектору успешно је креирао и водио низ пројеката из области маркетинга, унутрашње и спољне трговине, развоја и система управљања квалитетом.

Члан је “Наше странке” од 2009. године, а на четвртом конгресу, одржаном у мају 2019. године, изабран је за њеног потпредседника.

У Влади Кантона Сарајево обављао је дужност министра комуналне привреде и инфраструктуре, а у периоду од децембра 2018. до марта 2020.

Рођак блисокг сарадника Радована Караџића

За Срђана се везује и име његовог рођака Момчила Мандића, некадашњег блиског сарадника бившег председника Републике Српске Радована Караџића.

Момчило, иначе, према писању медија, важи за контроверзног политичара, а био је министар правде током владавине Караџића.

За разлику од националистичких ставова и политике Радована Караџића, Мандић је кренуо у супротном правцу, заступајући идеје демократије, грађанства и космополитизма.

Интернет напади: Мандић је четник

Током последњих неколико недеља Срђан Мандић био је изложен бруталним нападима на друштвеним мрежама, између осталог доделили су му надимак “четник”.

Ипак, колеге, па чак и противкандидати, стали су у његову одбрану.

Председник Народа и правде Елемедин Конаковић недавно је стао у одбрану кандидата “четворке” за начелника Опшине Центар.

“Срђана Мандића, борца Армије РБиХ, СДА машинерија назива четником. СДА званичници ћутке одобравају, партнери СДА у власти шуте. Не мирим се са овим и борићу се док сам жив. А Срђан Мандић ће ако Бог да, бити начелник Опшине Центар”, испричао је Конаковић.

Брзо је стигао и одговор члана Председништва СДА – Хариса Захирагића.

”Упорно се бавиш замишљеним борбама са неким фејк профилима и ботовима, а онда исте приписујеш СДА иако везе са СДА немају. Не би ме чудило ни да их сами правите, да би са њима овако дискутовали. Када си код свог брата и саборца, ево какво мишљење има о рахметли Председнику”, поручио је Захирагић.

“Не могу ми наћи ништа, моја каријера је чиста и онда се служе увредама, лажима и спиновима”, истакао је Срђан Мандић. Онима који гласају за њега и подржавају га само зато што је Србин, шаље поруку да то не чине.

“Мени моја националност на коју сам поносан, никада у јавном простору није била пресудна. Ја сам пре свега Сарајлија, Босанац и Херцеговац и становник овог града који све своје капацитете и знање жели да стави у функцију бољег живота свих људи који овде живе. Срђан Мандић је поносно бранио свој град од 1992. до 1995. године. Никада нисам имао дилему на којој сам страни”, додао је он.

У одбрану Срђана Мандића, пре избора, стао је и његов противкандидат Неџад Ајнаџић.

Он је поручио како има моралну обавезу да као генерал Армије Републике Босне и Херцеговине заштити сваког борца Армије РБиХ, па тако и његовог противкандидата Срђана Мандића. Додао је како се ограђује од погрдних речи упућених Мандићу.

“Политичка борба у којој се тренутно налазимо ја и господин Мандић, заједно са осталим кандидатима, нешто је друго и у њој морамо бити достојанствени. Своје ратне, животне и професионалне побједе и резултате градио сам и градим својим знањем, преданошћу, борбом и радом. Није ми потребно фабрикујем лажи да бих остварио своје политичке циљеве”, рекао је Ајнаџић.