Прочитај ми чланак

Ко је Шериф, СНС функционер ког окривљени упорно помињу на суђењу Вељиног клана

0

Функционер Српске напредне странке (СНС), бивши власник једног таблоида, кум и некадашњи близак сарадник бившег министра Небојше Стефановића, Александар Папић поново је поменут на јучерашњем суђењу клану Вељка Беливука и Марка Миљковића у Специјалном суду у Београду. Током сведочења Бојана Хрватина, окривљеног-сарадника, а на питање Марка Миљковића да ли зна Папића, Хрватин је одговорио да га је видео неколико пута на стадиону Партизана, као и да је увек седео са њим (Миљковићем).

Такође, Бојан Хрватин је истакао да је Александра Папића једном видео у затвореном делу базе, односно бившем ресторану на стадиону.

„Не бих ни знао да он долази да ти ниси викао „ево га Папи“. Знао сам само презиме, а после је у новинама изашло његово име. Увек сте Беливук и ти причали с њим, али је Беливук рекао да нешто не воли да седи с њим. Ја сам закључио да је он неко са јаким везама у полицији јер је Папић спомињан као човек који има везе у полицијском врху“, навео је Хрватин.

Марко Миљковић је онда упитао окривљеног-сарадника да ли има сазнања да је Папић давао новац клану, као и да ли су са њим радили изборе и протесте.

„Не. Немам никаква сазнања, никада се нисам распитивао о Папићу, не знам шта вам значи. У тужилаштву сам рекао да сам сматрао да је он имао никнејм Шериф. Али када је Миљковић овде споменуо Папића, ја тада од Лалића сазнајем да је он ДС Кинг. Два месеца после убиства Величковића, Миљковић је причао са Шерифом и добио информацију из полиције да је неки момак ухапшен, да није дао шифру скаја и да га је полиција осумњичила да је 3. августа возио Величковића у „смарту“, додао је.

Хрватин је дода и да је дан након хапшења младића опет причао са Шерифом и он је рекао да ухапшени момак није возио црни „смарт“, да се није искључио код Врчина, него негде код Смедерева и да су преко јединственог броја „Скај“ апарата и базних станица то сазнали.

„Зато смо за Вукићевића користили футролу за ометање. Када смо радили Вукићевића, Папић је контактирао Грека, а он Марка Будимира. Када је послата слика Шарцу и Вукићевићу, Папић се распитивао за Вељка и Марка и рекао је да се по полицији прча да је Вељко отет“, објаснио је Хрватин и додао да нема сазнања да ли је група имала везе с политичарима, али да се причало о томе да треба да се сачекају избори и да се види да ли ће Небојша Стефановић бити министар полиције.

Маре Месар тврди да им је Папић доносио новац за услуге које су чинили за СНС

Миљковић се током саслушања 7. фебруара прошле године, а поводом ликвидација Горана Михајловића и Николе Митића, осврнуо на Папића, тврдећи да му је он поклонио скупоцени сат који му је одузет приликом ранијих претреса, те да им је он доносио новац за услуге које су чинили.

„Ми се вас и ваших политичара не плашимо, нити полиције, нисте нам ни до колена. Александар Папић нам шаље нон-стоп поруке да је добар с вама и Сашом Иванићем и како код вас може пуно тога да заврши. Ако је то истина, онда ми вратите сат који сте ми одузели, а који ми је Папић поклонио. Такође, питајте Папића колико нам је новца доносио зато што радимо за СНС, па када будете видели о ком износу се ради, одустаћете од поступка за прање новца, а утврђиваћете онда где нам је новац од СНС“, рекао је Миљковић у исказу па додао да је сат марке “ролекс кристофер” добио јуна 2020. као поклон за ствари које је учинио за Папића, а чија је вредност 1,9 милиона динара, на чијој је полеђини угравирано „за брата“.

Према сазнањима портала Нова.рс, Александар Папић никада није био на саслушању у тужилаштву поводом низа помињања на суђењу клану Беливук.

Издаја кумства зарад личних циљева

Иначе, Папић је широј јавност познат и као некадашњи блиски сарадник ондашњег министра одбране и полиције, Небојше Стефановића. Стефановићева узданица, како је називан, протеклих година виђан је увек тик уз Стефановића, тада министра полиције. Тако се могао видети у Стефановићевој близини на готово свим званичним прославама МУП-а, попут Дана полиције 2018, или на страначким сусретима у Београду.

Папић се управо у жижи јавности нашао када је на седници одборника Српске напредне странке општине Звездара, током 2021. године, на опште запрепашћење свих, гласао за смену Стефановића.

Тадашњи министар је на конференцији неколико месеци касније, почетком октобра 2021. године, сазвану како би одговорио на оптужбе бившег припадника МУП Илије Милачића који је изјавио да је за време мандата Стефановића у МУП знао за кућу у Ритопеку у којој су се дешавала монструозна убиства, али да је тадашњи министар полиције на неки начин зауставио ту истрагу.

„Осуђени бивши припадник МУП Илија Милачић изрекао је бруталне лажи. Беливука и било ког члана клана нисам никада упознао, ни лично ни преко посредника га нисам контактирао. Зашто се покреће хајка? Они који јесу имали контакте са њим, седели у београдским кафићима, одржавали комуникацију „Скај апликацијом“, покушавају да сакрију своју кривицу и пребаце на све друге само да они не одговарају. Ради се пре свега о Александру Папићу, за ког сам утврдио да је човек који покушава да ми буде близак да би остварио своје циљеве“, рекао је тадашњи министар на конференцији.