Прочитај ми чланак

Ко је председник ДС одлучиће – Бранко Ружић

0

Подељена Демократска странка тренутно има и два председника Зорана Лутовца и Бранислава Лечића, а коначна одлука о томе ко ће у овој правно-политичкој заврзлами победити, доноси ни мање ни више него Министраство државне управе и локалне управе, коју води гле ироније - социјалиста Бранко Ружић.

Уколико министарство не буде имало довољно материјала и доказа да утврди ко је прави и легитимни председник странке, Лутовац и Лечић ће морати на суд и то Управни или Основни, где ће сваки морати да приложи доказе тврдњи да је баш он изабран да предводи ДС.

Чињеница је да оно што се месецима уназад дешава у овој странци ретко ко може да испрати и да што би се народски рекло – похвата конце.

Епилог је да ДС тренутно има два човека који се представљају као председници. Са једне стране је Зоран Лутовац који суштински и формално и јесте на челу ДС, а са друге стране је Бранислав Лечић који од избора одржаних 26. септембра званично предводи струју демократа који траже смену Лутовца, а који су у међувремену на основу дисциплинских поступака искључени из странке?!

Поставља се питање шта даље? Ко је сада председник ДС и како ће то доказати?

Прво код Ружића, па на суд…

Према информацијама које је портал Нова.рс добио од демократа у такозваном Лечићевом крилу странке, процедура је следећа.

Бранислав Лечић и део демократа који га следи у наредних десетак дана заказаће и скупштину, на којој ће бити изабрани страначки органи.

” Тада ће бити изабрани чланови главног одбора, Статурана комисија, председник Полиричког савета и Надзорни одбор. Кад се то заврши са овом документацијом одлази се у Министарство државне управе и локалне самоуправе, који проверавају документацију. Председник и новоизабрано руководство уписују се у АПР. Уколико Лутовац буде желео то да побије, мораће да донесе доказе. Министарство процењује све доказе обе стране и уколико не буде било у могућности да утврди ко је ту прави председник странке, цео случај одлази на суд. Управни или Основни… “, наводи саговорник Нова.рс.

Лутовац: Обавестићемо пратнере у Европи

Коментаришући могућност да министарство које предводи Бранко Ружић заведе Лечића као законитог представника ДС, Зоран Лутовац у изјави за Нова.рс наводи да нема никаквих елемената за такву одлуку.

“Колико год та министарства била у функцији једног човека, ипак не можете игнорисати чињенице. Да бисте донели такву одлуку, ви морате да се позовете на неке чињенице, а ниједна не говори у прилог људи који покушавају да отму странку”, истиче Лутовац и додаје да ће уколико се тај сценарио ипак догоди, заједно са својим сарадницима обавестити партнере ДС у Европи о стању у странци.

“То би била потпуна негација владавине права и то би био огроман минус за Александра Вучића и његов режим. Ускоро ће нам стићи извештај Европске комисије који ће сигурно бити најгори, а ово би био само допринос том елементарном одсуству права у Србији”, наводи Лутовац.

Политичке играрије

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да је цел аситуација око ДС врло замршена, као и докази које обе стране нуде, па да није сигурно да ли ће Лечић желети ову ствар да тера до суда.

“Питање је да ли ће неко то желети правно да доказује или ће остати само у политичком плану. Да ли ће Бранислав Лечић желети да као изабрани председник те друге струје пошаље поруку и другом делу ДС да жели да промени политику странке, да понуди неки програм и тако мобилише и њих да у неком тренутку, на неким следећим изборима гласају и они за њега. То је релативно дугачак процес, међутим, постоји као опција. Друга ствар је уколико жели да његов избор за председника странке добије и правну форму. У том случају је адреса на коју мора да се обрати Министраство државне управе и локалне самоуправе. Свака странка која се региструје мора да прође њихов процес регистрације, исто важи и за промену председника и руководства”, закључује Клачар.