Прочитај ми чланак

Ко је Павле Марков, градоначелник Кикинде?

0

Типичан Вучићев кадар, бивси радикал, послушан и похлепан - осам станова, две куће и два пословна простора. Павле Марков рођен је 1973. године у Новом Саду, а оно сто га издваја од сарадника радикала, а потом напредњака је што има легалну диплому Правног факултета.

Каријеру је започео адвокатским послом, али се у тим водама баш и није сналазио. У Кикинди је одувек био познат по екстремним ставовима, нетолеранцији и по учешћу у организацији посета Војислава Шешеља и Томислава Николића. 2004. постао је начелник општинске управе за време локалне власти Српске радикалне странке, а 2008. године и посланик Шешељевих радикала. Приликом формирања напредњака двоумио се да ли да напусти Војводу, што му Вучић није заборавио, па му је требало много лојалности и сервилности да би касније придобио поверење новог вође.

Његово управљање Кикиндом годинама протиче непримећено, јер се дешава једно велико ништа. Некада прави господски град тавори, нема озбиљних инвеститора, а градом ведре и облаче бивши радикали. Општинска управа и јавна предузећа су толико неспособни и неефикасни да ће остати упамћена невероватна анализа самог Маркова, који је говорио о јавним предузећима која су под његовом стопостотном контролом.

Марков тврди да „ниједно руководство у пет јавних предузећа није радило на повећању ефикасности и бољим пословним резултатима, као и да јавна предузећа нису поштовала нова законска уређења система финансијског управљања и контроле, а нарочито ЈКП ‘6. октобар’, које је дозволило да се дугови за воду и канализацију попну на преко 250 милиона динара. Комунално је на неки начин било држава у држави, што ствара сумњу да у таквим околностима можете да радите шта желите. План набавки се по кључу преписивао из године у годину, док је општина, као оснивач, покривала капиталне инвестиције. Годинама смо слушали да нека јавна предузећа добро и позитивно послују, а сада када смо урадили целокупну анализу, видимо да су то све били лажни извештаји“.

– Комунално је трошило преко 60 одсто својих оперативних трошкова на зараде и доприносе. У Општинској стамбеној агенцији просечна бруто зарада износила је 159.000 динара, а Градско зеленило је, на пример, набавило расад у вредности од 7 милиона динара, а данас су те саднице постале огревно дрво у вредности од 3,6 милиона динара, што је губитак од 3,4 милиона динара – звучи невероватно, али баш тако је говорио Марков о локалној власти којом управља.

Други мандат на челу Кикинде, Марков завршава са неиспуњеним обећањем да ће град коначно добити фабрику за пречишћавање воде, те сви грађани и даље немају исправну воду за пиће – у 21.веку

Марков ће вероватно и даље обављати функцију првог човека Кикинде, иако је у сукобу са Миленком Јовановим. Јованов је претходних година урадио све не би ли ослабио позицију Маркова у СНС-у, али по свему судећи у томе није успео.

Иако се није истицао резултатлма рада у својству градоначелника, Марков је веома добро радио за себе. Истраживачку портал крик.рс утврдио је шокантну имовину првог човека Кикинде, али је одбио да за тај портал објасни како, када и на који начин је стекао.

НЕПОКРЕТНА ИМОВИНА:

– стан, центар Кикинде 76м2 Марков поседује двособан стан на првом спрату у згради која је 2014. године добила статус културног добра

– стан, центар Кикинде 52м2 у истој згради као претходни

– стан, центар Кикиннде 78м2 у истој згради као претходна два

– пословни простор, центар Кикинде 62м2 налази се у истој згради као и претходно наведена три стана

– куЋа, центар Кикинде 167м2 у једној од најлепШих улица у граду

– помоЋни објекат, центар Кикинде 12м2 у двориШту поменуте куЋе

– куЋа, центар Кикинде 151м2 у истој, једној од најлепШих улица у граду

– стан Београд, Савски венац 76м2

– стан 35м2 који је пријавио Агенцији за борбу против корупције али подаци у катастру за такав стан коју се воде на његово име не постоје па је немогуЋе утврдити локацију

– стан центар Кикинде 104м2 води се на мајку Зорку и налази се у истој улици у којој Марков поседује две куЋе

– стан Београд, Центар, Стари град 128м2 води се на мајку Зорку и купљен је 2017.

– стан, центар Кикинде 72м2 води се на сестру Веру

– пословни простор, центар Кикинда 52м2 води се на сестРу Веру Марков, а налази се у истој улици у којој се на мајку води стан, а брат има две куће.

– стан 80м2 Марков је пријављивао Агенцији за борбу против корупције од септембра 2012. до јуна 2016. године. У прва два извештаја је навео да је стан купио, а касније да га је наследио. Није познато у ком месту се стан налази, нити када и коме га је продао

ПОКРЕТНА ИМОВИНА:

– аутомобил БМW