Прочитај ми чланак

КО ЈЕ НОВИ НЕМАЧКИ АМБАСАДОР који данас стиже у Србију

0

Нови амбасадор Немачке у Србији биће Томас Шиб, потврђено је “Блицу” у немачкој амбасади у Београду. Он у престоницу Србије долази данас, а након предаје акредитивних писама, и званично ступа на дужност.

Шиб (54) у Београд долази из Њујорка, где је протекле четири године био шеф политичког одељења у немачком представништву при Уједињеним нацијама.

Будући немачки амбасадор је по професији економиста, који је завршио и дипломатску академију при Савезном министарству спољних послова Немачке, где се стручно усавршавао за вишу службу.

Занимљиво је да му Балкан није непознаница, а једно време је и радио на овим просторима, тачније био је референт у Амбасади СР Немачке у Сарајеву.

Осим тога, радио је и у Танзанији, затим у Сталној мисији при Европској унији у Бриселу, а неко време и у Берлину, у самом Савезном министарству спољних послова.

Такође, Шиб је службовао и у Лондону, у немачкој амбасади, где је био начелник одељења за штампу.

Шиб ће на амбасадорском месту заменити Аксела Дитмана, коме је истекао мандат, и који се вратио у Берлин, где је постављен на нову функцију – заменик шефа одељења за Европске послове при Мнистарсву спољних послова.

По одласку из Србије, сада већ бивши амбасадор Дитман навео је да Немачка снажно подржава европски пут Србије и политику регионалне стабилности, нагласивши потребу унапређења владавине права у оквиру реформи за чланство у Европској унији.