Прочитај ми чланак

Ко је Маја Гојковић, дојучерашња председница Скупштине?

0

Била је најватренија Шешељева радикалка и кандидаткиња за четничког војводу, а све друго било је као на филмској траци - Веља Илић, Млађан Динкић и на крају Вучић, али тек када је дошао на власт.

Маја Гојковић је рођена 1963. у Новом Саду и за разлику од својих многих политичких сарадника, легално је завршила Правни факултет и почела да се бави адвокатуром, али је убрзо преовладао њен темперамент, па је адвокатуру у великој мери заменила политиком – увек екстремизмом. Била је оснивач Српске радикалне странке (СРС) и генерални секретар, а потом дугогодишњи потпредседник странке. Била је Шешељева миљеница, чак толико да је једно, додуше кратко време, руководила радикалима док су Шешељ и Николић због тренутне непослушности према Милошевићу неколико дана били у затвору. Била је члан Шешељевог правног тима за одбрану пред Хашким трибуналом, али и оснивач фирме која је издавала екстремистичку страначку новину „Велика Србија“.

Шешељ о Маји Гојковић: „Маја је много била ангажована на ратиштима у Републици Српској Крајини и Републици Српској. Кад би нешто затребало, она је била у стању да у пола дана и у пола ноћи из Новог Сада, преко Дунава, крене у Славонију или било где да помогне да се реши неки проблем, да се обезбеди нешто што је потребно за наше добровољце, да среди ситуацију ако су се међусобно посвађали. Показала је огромну храброст и пожртвовање и размишљао сам да је прогласим за четничког војводу, али нисам знао да ли је икада у историји нека жена била четнички војвода. Тек сам недавно сазнао за четничког војводу Мару Кучковку, која је, кад су јој муж и брат погинули у комитама, отишла са ћерком Станијом у комите да их освети и толико се истакла у борбама да је постала четнички војвода. Жао ми је што Гојковићку нисам прогласио за четничког војводу, заслужила је то“, јавно се кајао Шешељ.

У време Милошевићевог режима била је на готово свим функцијама – савезни посланик и републички посланик, али и потпредседница Савезне владе и министар без портфеља у Влади Србије. Гојковићева је 2004. као радикалка постала градоначелница Новог Сада, а њен мандат обележила је велика афера у вези са кршењем уговора са АТП Војводина о изградњи аутобуске станице у Новом Саду – афера је грађане Новог Сада коштала више од 300 милиона динара, односно преко 2,5 милиона евра, колико је због Гојковићкиног поступања по правоснажној судској пресуди из буџета уплаћено АТП Војводини на име одштете. Она није одговарала.

Ипак, учествовање у овој власти утицало је да 2007. године, после 15 година безрезервне верности напусти Шешеља. На изборима губи локалну власт, у јавност избијају њене бројне новосадске афере, а Гојковићева формира своју локалну странку и политички сарађује са Велимиром Илићем. У то време формира се и Српска напредна странка, али она прави погрешну процену да странка неће имати политичку перспективу и одбија Вучићев позив да се прикључи нашминканим радикалима. На велико изненађење јавности тада се одлучује на сарадњу са Г17 плус и Млађаном Динкићем, коме су њени радикали годинама прогнозирали и обећавали затворско одело.

На локалним изборима у Новом Саду 2012. била је носилац листе Уједињених региона Србије (УРС) Млађана Динкића, али се на изборима није прославила. Изгледало је да је уз Динкића стигла до краја своје политичке каријере, али долази до новог велеобрта – стиже Вучићев поправни, други позив и улази у Српску напредну странку. Дуго времена је морала да доказује верност новом шефу кога је одбила 2008. године и успева да се наметне својим старим радикалским речником и понашањем.

Тако се 2014. домогла места председнице Народне скупштине на коме се истакла нетолеранцијом према посланицима опозиције и опструкцијом изношења критичког мишљења – то јој се исплатило, па постаје и председник Надзорног одбора Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност. Од јуче није председница Народне Скупштине, а да ли је ово њен политички крај зависи Вучићеве воље да јој додели неку нову функцију.

КОНТОВЕРЗЕ
Бројне контроверзе пратиле су њену политичку каријеру

У својству потпредседнице Српске радикалне странке, Маја Гојковић је 14. јула 1995. године, три дана након почетка масакра у Сребреници дала изјаву: „Поздрављамо брзу акцију војске Републике Српске, којим је коначно ослобођена српска Сребреница и којим је угашено једно од најзначајнијих жаришта муслиманског терора“.

Током посете Ирану 2015. године је носила једну од најстрожијих форми хиџаба (ал-амиру), иако је протокол посете налагао да је довољно покривање главе ешарпом. Невладине организације и многе јавне личности су критиковале Мају Гојковић због оваквог геста, наводећи да тиме шаље лошу поруку женама, посебно оним које се боре против верског радикализма.

Њено председавање Народном скупштином је било мета најшире критике због праксе да помоћу звона посланицима из владајуће већине сугерише како треба да гласају. Фреедом хоусе је 2018. године у извештају о политичким и медијским слободама у Србији навео да Маја Гојковић председава парламентом изразито партијски, са великим бројем прекида и казни упућеним опозиционим посланицима. Европска комисија, извршни орган Европске уније, у извештају о Србији у мају 2019. године је скренула пажњу да је владајућа партија довела до погоршања могућности за ефикасну расправу у парламенту и онемогућила адекватан надзор извршне власти, као и да су опозиционе странке из тих ралога започеле бојкот рада Скупштине.

ИМОВИНА

Маја Гојковић позната је као пасионирани љубитељ некретнина чиме се бавио истраживачки портал крик.рс:

– Стан Нови Сад 102 м2: Трособан стан Маје Гојковић смештен је у центру града, у стамбено-пословном блоку новије градње. Испред улаза у зграду у којој је стан налази се кућица са полицијским обезбеђењем. Породица Гојковић на овој локацији поседује неколико некретнина.

– Стан у Новом Саду од 56 м2: Маја Гојковић власница је и двособног стана у центру Новог Сада

– Стан у Новом Саду од 48 м2 води се на мајку Савку и налази се недалеко од два стана у власништву Маје Гојковић

– Стан у Новом Саду од 105 м2 води се на мајку Савку и налази се у истој згради новог стамбеног блока у којем, два спрата изнад, Маја Гојковић има трособан стан.

– Стан од 75 м2 у центру Новог Сада води се на мајку Савку

– Кућа у Новом Саду од 96 м2 води се на мајку Савку и њена два брата, а налази се у ширем центру града.

– Кућа у Новом Саду од 45 м2 води се на мајку Савку, нелегалализована је, а налази се у ширем центру града одмах до претходно наведене куће од 96 квадрата.

– Помоћни објекат у Новом Саду од 36 м2 води се на мајку Савку, а смештен је у истом дворишту у којем се налазе претходне две куће. Савка Гојковић има трећину власништва, а остатак припада двојици њене браће

– Зграда у Новом Саду од 157 м2 води се на мајку Савку, налази се у ширем центру Новог Сада и изграђена је без дозволе. Мајка Маје Гојковић поседује трећину, а власништво дели са браћом.

– Зграда у Новом Саду од 137 м2 такође се води на мајку Савку и она је нелегализована

– Кућа у Беочину од 48 м2 води се на мајку Савку и налази се у насељу Раковац.

– Помоћни објекат у Беочину од 24 м2 води се на мајку Савку и смештен је поред викендице у насељу Раковац

– Земљиште у Беочину од 72 м2 води се на мајку Савку, а налази се у насељу Раковац

– Воћњак у Беочину 424 м2 води се на мајку Савку, а налази се се налази уз викендицу у насељу Раковац.

– Виноград у Беочину од 350 м2 води се на мајку Савку

– Кућа у Горњој Трепчи од 35 м2 води се на мајку Савку и нелегализована је

– Земљиште у Горњој Трепчи, код Чачка од 1.062 м2 (0,11 ха) води се на мајку Савку

– Њива у Горњој Трепчи, код Чачка од 18.291 м2 (1,83 ха) води се на мајку Савку

– Виноград у Горњој Трепчи, код Чачка од 768 м2 води се на мајку Савку

– Воћњак у Горњој Трепчи, код Чачка од 1.182 м2 води се на мајку Савку

– Шума у Горњој Трепчи, код Чачка од 5.410 м2 (0,54 ха) води се на мајку Савку

– Стан у Новом Саду од 104 м2 води се на брата Драгана, а налази се у стамбено-пословном комплексу у коме станове имају Маја и Савка

– Стан у Новом Саду од 135 м2 води се на брата Драгана

– Стан у Новом Саду од 28 м2 води се на брата Драгана, а ова гарсоњера се налази у стамбеном комплексу у којем породица Гојковић има неколико станова.