Прочитај ми чланак

Ко је Дарко Глишић, човек који спроводи Вучићев план

0

Председник Извршног одбора Дарко Глишић, човек који је сада добио задатак да прочисти општинске одборе од кадрова оданих министру одбране Небојши Стефановићу, годинама важи за једног од најлојалнијих сарадника председника Србије Александра Вучића. Није претерано експониран у јавности, већ важи за оперативца који најефикасније извршава налоге.

На последњој седници Председништва СНС председник Извршног одбора Дарко Глишић задужен је да у року од 15 дана прикупи изјаве чланова општинских одбора, у којима треба да се изјасне да ли су задовољни радом својих челника.

Како сазнаје Нова.рс позадина целе приче је да се са чела општинских одбора, где год је то могуће, уклоне људи одани Стефановићу. Пре свега из Београда, а затим и целе Србије. Након уједињења СПАС и СНС, извесну улогу у овоме имаће и Александар Шапић, чији ће људи бити убачени управо у оне одборе у којима је Стефановић јачи. Првенствено у београдским општинама, јер је ту Стефановић као дугогодишњи председник градског одбора најјачи.

Иста ствар ће се радити и по другим општинама у Србији.

Наставак сукоба

На овај начин практично се наставља сукоб који годинама тиња између Александра Вучића и Небојше Стефановића, а Глишић ће овога пута имати кључну улогу.

Да ће бити смена, јасно је и након интервјуа који је Глишић пре неколико дана дао Куриру.

„Ми анализе правимо више пута годишње. И више пута годишње имамо промене на разним нивоима, највише на локалном. Јавност на крају увек буде обавештена о коме се ради, али тај процес се прво мора завршити унутар странке. У току је анализа у свих 169 одбора, даће своје мишљење о раду од локалног до републичког нивоа, па ћемо последњих дана маја доносити одлуке“, рекао је Глишић.

Више него симптоматична је и његова следећа реченица.

Глишић: Видим многе у СНС који раде Вучићу о глави

На питање да ли у СНС види потенцијалног кандидата који би могао доћи на Вучићево место председника странке, Глишић каже:

„У СНС видим неке који му раде о глави, али и то полако решавамо. Не видим наследника, једноставно, нико му није ни до колена“.

Интересантан закључак, с обзиром на вишегодишње приче да је управо Небојша Стефановић тај који претендује на ово место и преузимање странке.

Глишићев развојни пут

Глишићу то није први пут да најављује смене у СНС. Он, иначе, активно учешће у политици започиње 1997. године када је изабран за потпредседника Окружног одбора Српске радикалне странке за Колубарски округ. Од 2000. године налазио се на функцији председника Окружног одбора Српске радикалне странке за Колубарски округ. На месту председника Скупштине општине Уб био је у периоду од 2005. до 2006. године. Након избора 2012. поново је изабран на ту функцију.

У Скупштини Србије, као народни посланик, провео је два мандата у периоду од 2003. до 2008. године. Након цепања Српске радикалне странке, 2008. године, са групом тадашњих страначких колега, постаје један од оснивача Српске напредне странке.

Исте године постаје и председник Окружног одбора Српске напредне странке за Колубарски округ. Био је потпредседник Извршног одбора СНС, а на Скупштини СНС одржаној 28. маја 2016, изабран је за председника ИО странке.

Кум није дугме

Глишић је, иначе и кум председника Србије и важи за човека у којег Вучић има велико поверење.

Остаће упамћено како га је својевремено бранио у Скупштини Србије, док су и један и други још били у Српској радикалној странци. Тада је посланик ДСС Милан Димитријевић говорио о кампањи СРС против ДСС истичући да је Глишић „у сукобу са својом породицом, са својим рођацима“.

Реаговао је Вучић:

„Дарко Глишић у сукобу са породицом? Срам вас било. Случајно сам кум Дарка Глишића па му знам и оца и мајку, дружим се са њима, супругу и сина. Ви сте заслужили поверење грађана Србије? (…) Ја сам му био са оцем и мајком и то недавно, сваки дан сам на Убу. Ја сам спасао те револвераше од батина, зато што сам рекао да хоћу да буде мир на Убу, а не зато што их се плашим. Треба да се стидите. (…) Ја сам члан те породице, ви нисте, треба да вас је стид и срамота, а вечерас ће цела породица Дарка Глишића да се појави на митингу и цео Уб и цео град у осам сати, па да видите кога ћете да нападате“.