Прочитај ми чланак

Ко је Богдан Лабан, градоначелник Суботице?

0

Бивши полицајац, вероватно најнасилнији и још вероватније, најбогатији Вучићев градоначелник. Власник је непокретне имовине у Србији и Црној Гори вредне више милиона евра, али и власник дипломе омиљеног напредњачког приватног факултета Едуконс из Сремске Каменице.

Суботичани не памте оваквог градоначелника – насиље и енормно богаћење обележили су његов мандат. Годинама је радио у полицији и царини и био уз сваку власт – био је истакнути члан Социјалистичке партије Србије (СПС) а кратко време и Демократске странке Србије (ДСС). У Српску напредну странку улази 2012, а Вучићеву наклоност придобија беспоговорном лојалношћу и бруталном агресијом према активистима локалних опозиционих странака. Градоначелник Суботице постао је 2016, и тада је ескалирало његово насиље и енормно богаћење у кратком року.

Заувек ће остати упамћена његова комуникација са активистом СНС Владимиром Половином:

– Још ли те једном чујем, самлећу те као млевено месо. Гркљан ћу ти ишчупати кад га шчепам, као мој питбул ћу ти појести тај гркљан, пи… једна смрдљива. Немој да те сад сагорим. Треба бетонске ципеле да ти дам?

А претио му је и својим сином:

– ’Оћеш да пустим сина мог да те пребије? Осврћаћеш се сваки дан… Сад ћу да ти опалим шамар, је…. ти матер овде, нећеш знати где је Суботиц – такође су речи градоначелника Суботице упућене Половини који је на састанку ошамарен најмање два пута.

– Шта глумиш ти? А? Шта глумиш ти? – након чега следи шамарање уз речи: – Мајмунчино једна, глумиш мангупа.

Ове претње и шамарање Половине могу се чути на аудио снимку који су објавили сви медији. Законске последице по Вучићевог штићеника су изостале – Лабан је избегао суђење пошто је уплатио 100.000 динара на име опортунитета а Тужилаштво је одустало од даљег гоњења.

Ипак, оно што Лабана највише обележава је енормно богаћење током обављања државне функције – за сада без реакције надлежних органа. Суграђани у шали Лабана зову суботичким Дејвидом Коперфилдом јер је створио илузију да од 113.000 динара месечне плате може да се стекне имовина вредна милионе евра. Све је још чигледније када се зна да према подацима које је Лабан сам пријавио Агенцији за борбу против корупције, човек нема, нити је имао ни динара уштеђевине. Лабан је познат и као велики љубитељ кафана и кафанских провода о државном трошку. „Блиц“ је извештавао да је само за првих пет месеци 2019. године на репрезентацију и угоститељске услуге потрошио око шест милиона динара, односно невероватних 50.000 евра!

Истраживачки портал крик.рс детаљно се бавио имовином Лабана и дошао је до невероватних података о његовом баснословном богатству.

НЕПОКРЕТНА ИМОВИНА:

– Херцег Нови, Црна Гора, нелегализована кућа 130 м2. Лабан је купио 2014. од Драгане Килибарде, директорке Центра за породични смештај и усвојење Суботица, и њеног супруга Тодора Килибарде. Лабан је кућу Агенцији за борбу против корупције пријавио у јануару 2016. са две године закашњења

– Помоћни објекат Херцег Нови, Црна Гора, 16 м2. Помоћна зграда налази се уз кућу

– Земљиште Херцег Нови, Црна Гора, 180 м2. Лабан је власник ове парцеле

– Кућа Морињ, Котор, Црна Гора, 93 м2. Кућа се налази између Котора и Херцег Новог, окружена шумом. Уз ову кућу Лабан и његов отац Ратомир зидају још три објекта.

– Земљиште Морињ, Котор, 357 м2.

– Земљиште Морињ, Котор, Црна Гора, 2.325 м2 (0,23 ха). Лабан је власник седам парцела укупне површине веће од 23 ара. На овим парцелама Лабан је 2016. почео изградњу стамбеног комплекса. Лабан је 2018. години Агенцији за борбу против корупције пријавио да је власник парцела, али не комплекса који гради.
Поред Лабанових седам парцела налазе још две које су у власништву његовог оца.

– Стамбени објекти Морињ, Котор, Црна Гора, 1.059 м2 (0,11 ха). На парцелама у власништву градоначелника Суботице данас се налазе три објекта укупне површине нешто веће од 1.000 квадрата чија се вредност процењује на 2,1 милиона евра. Објекти нису уписани у катастар.

– Земљиште Жабљак, Црна Гора, 258 м2. Лабан поседује и земљиште на Жабљаку које је у катастар уписано као ливада. Земљиште се налази на ивици Националног парка Дурмитор, у долини планине.

– Земљиште Брус, Копаоник, 597 м2. Лабан је власник земљишта које се у катастру води као пашњак и које окружује Национални парк Копаоник. Укупна површина парцеле је 1.195 квадратних метара од чега Лабан има половину. Лабан од 2012. године ово земљиште пријављује Агенцији за борбу против корупције наводећи да га је добио на поклон, али се не зна од кога.

– Кућа Жељезничко насеље, Суботица, 329 м2 води се на Лабановог сина Јована. Поред куће на плацу је базен од 67м2 и тениски терен, а син Јован је постао власник са 19 година. Кућа је од центра Суботице удаљена око два километра.

– Помоћни објекти Жељезничко насеље, Суботица 25м2. У дворишту горепоменуте куће налазе се и два објекта за која није познато чему служе,један од 22 квадрата и један од три квадрата. -Земљиште Жељезничко насеље,Суботица 2.163 м2 (0,22 ха) / Двориште у коме су кућа и остали објекти.

– Стан Авијатичарско насеље, Нови Сад 87 м2. Стан се води на у Лабанову ћерку Јовану, а налази се у згради новије градње.

– Шума, воћњак, њива, река, Андријевица, Црна Гора, 39.900 м2 (3,99 ха). готово 4 хектара земљишта у селу Грачаница у Црној Гори које припада општини Андријевица води се на Лабановог оца Ратомира. У питању је девет парцела које су у катастар уписане као шуме, воћњак, њива, и река. Осим плацева у Андијевици, отац Богдана Лабана поседује и кућу од 60 квадрата у том месту.

– Земљиште Морињ, Котор, Црна Гора 340 м2. Лабанов отац се 2015. године у катастар уписао као власник две парцеле у Морињу тик уз оне које је купио његов син, а на којима се гради стамбени комплекс.

– Кућа Викенд насеље, Палић 59 м2. Викенд кућа несвакидашњег округлог облика води се на Душана Лабана, брата градоначелника Суботице и налази се на обали Палићког језера. Душан Лабан је за КРИК рекао да његова имовина на Палићу није повезана са тим што је члан скупштине предузећа „Парк Палић“ нити са тим што је градоначелников брат. Земљиште, Викенд насеље, Палић 669 м2 води се на брата Душана. Четири парцеле укупне површине нешто више од 13 ари на источној страни Палићког језера Лабанов брат дели са још једним власником, а на две се налази по кућа.

– Стан Чукарица, Београд 133 м2, Лабан тврди да је власник био од 2015. до 2018, али је у катастру и након тога он укњижен.

– Кућа, Дудова шума, Суботица, 95 м2. Када се Богдан Лабан појавио као кандидат ДСС-а на локалним изборима 2004. године, наводио је да живи у овој кући у тихој улици, у ширем центру Суботице. Лабан је ову кућу 2011. године заменио за двособан стан од 58м2. Иако је имао нов стан, Лабан је и 2012. био пријављен на овој адреси, као и његова супруга, али и страначке колеге Неда и Горан Тешовић.

– Земљиште, Дудова шума, Суботица, 201 м2. Плац на ком је кућа од 95 квадрата у насељу Дудова шума.

– Стан, центар Суботица, 58 м2. Двособни стан у поткровљу који је Лабан добио у замену за кућу од 95 квадрата. Није познато да ли је Лабан живео у овом стану јер му је пребивалиште, и након што је постао власник стана, било на адреси куће коју је заменио за њега. На интерфону, међутим, донедавно је стајало Лабаново име.

– Кућа Дудова шума, Суботица, 125 м2. Некадашња кућа породице Лабан налази се одмах поред куће коју су такође поседовали, а заменили је за стан. Лабан ју је продао 2015. године. Тренутно је у власништву директорке суботичког Центра за породични смештај и усвојење Драгане Килибарде од које је Лабан 2014. купио кућу у Херцег Новом.

 

– Земљиште Дудова шума, Суботица 485 м2. То је двориште куће од 203м2 коју је Богдан Лабан продао 2015. године. Двориште је, као и кућа, сада у власништву Драгане Килибарде

– Гаража Дудова шума, Суботица 39м2.

– Стан, центар Суботица, 55 м2 води се на супругу Љиљану.

ПОКРЕТНА ИМОВИНА

– Мотоцикл „Харлеy Давидсон“

– Аутомобил БМW 520

Агенцији за борбу против корупције Лабан је 2016. пријавио да поседује аутомобил БМW који је произведен 2014.

– Аутомобил џип Хyундаи ИX35 Агенцији за борбу против корупције Богдан Лабан пријавио је 2014.