Прочитај ми чланак

КО ИХ ПЛАЋА? Приватно обезбеђење чува зграду МУП-а (ВИДЕО)

0

Поводом писања портала Директно да је 7. фебруара увече стигао позив у редакцију листа "Политика", да се наслов "Седиште МУП-а чува приватно обезбеђење?", на насловној страни склони за издање које се штампа за Београд и да се стави текст "Неизвесно одлагање примене спорног закона", како је и учињено, није хтео да коментарише вршилац дужности главног и одговорног уредника листа "Политика" Жарко Ракић.

Obezbeđenje Foto: PrintscreenФОТО: Приватно обезбеђење МУП-а, Printscreen

– Никада нисам ни чуо да постоји портал Директно.рс. Вама препоручујем да наставите да се бавите њиховим темама. Мени преостаје само да вам се захвалим – рекао је кратко Ракић, пре него што је прекинуо везу.

Повучена и нова насловна страна „Политике“, Printscreen

Naslovne strane Politike FOTO: Printscreen

Ипак, наводи да приватна фирма „Секјуритас“ обезбеђује зграду Министарства унутрашњих послова у улици Кнеза Милоша, су тачни. И то није могао да сакрије онај ко је позив уредништву листу „Политика“ упутио.

За то је доказ видео снимак који кружи интернетом, када је један грађанин проверавао истинитост писања. До истине је дошао кроз одређене непријатности. Приликом снимања зграде МУП-а, обезбеђење је покушало да омете грађанина у снимању. Том приликом, не само да припадници приватног обезбеђења нису знали на који начин да поступе, већ су у потпуности показали нестручност и одсуство било каквог познанија права.

Напали су момка са камером, иако је снимао на јавном месту, покушали да му одузму камеру, а потом му тражили да пође са њима. Читаву ситуацију смирио је полицијски службеник, којег су представили као шефа за смиривање ситуације. Он је појаснио због чега приватно обезбеђење чува зграду.

– Можда је то због смањења трошкова. Они су спољни. Ми као полицијски службеници смо унутра. Они служе као физичко обезбеђење споља – рекао је он.

На питање грађанина због чега то не раде, као до сада, полицајци који примају плату, није успео да нађе баш најлогичнији и најпрецизнији одговор.

– Не плаћамо му пензионо, здравствено, социјално, то све ради његова фирма. Има и мању плату од полицајаца.

Међутим, на овом примеру смо могли да видимо да су се припадници обезбеђења понашали као да не постоји закон и као да су они закон или представници закона. И даље није јасно како и због чега, све и да су компетентни, припадници приватног обезбеђења чувају полицију?

Како онда грађани да очекују да их таква полиција заштити?