Прочитај ми чланак

КО ЋЕ СВЕ У САВЕЗ Договор опозиције до краја јула, једна странка …

0

Опозициони Савез за Србију највероватније ће до краја месеца бити и званично формиран, а тренутно је најнеизвеснији улазак Демократске странке Србије.

Камен спотицања је сарадња коју ова партија има у неким местима са Српском напредном странком, док шеф ДСС-а Милош Јовановић каже да је за њих кључан став других странака о Косову.

У Савез би, према најавама, требало да уђу Драган Ђилас, Демократска странка, Народна странка, Левица Србије и синдикат Слога. И Двери ће бити део Савеза, како тврди извор „Блица“, док су разговори са ДСС и даље у току.

– Лидери се договарају о програму, заузимаању став према најважнијим питањима, попут Косова, али и решавања проблема о пореклу имовине. Засад је идеја да програм има двадесетак тачака, а што се тиче оних који улазе у Савез, зна се шта је услов за ДСС прекид сарадње са СНС по локалу. Како сада ствари стоје, велике су шансе да и они буду део ширег опозиционог окупљања – открива наш извор.

Да су преговори са ДСС и даље у току, за „Блиц“ потврђује и лидер те странке Милош Јовановић.

Милош Јовановић
– Више пута сам рекао да је укрупњавање потребно политичкој сцени у Србији, под условом да може да доведе до спречавања предаје Косова и Метохије, пошто преговори улазе у терминалну фазу. Све што може да спречи такав развој догађаја је добро дошло. Раскид сарадње са СНС за нас није тема, односно не везујемо је за будући опозициони савез, већ за унутрашње питање наше странке. Ми локалну политику не везујемо са политиком на државном нивоу – каже Јовановић за „Блиц“.

Шеф Народне странке Вук Јеремић рекао да је споразум Савеза спреман за потписивање, али и да је окосница спречавање да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама. Лидер ДС Зоран Лутовац истиче да је то „један од начина да се грађани извуку из апатије“, а лидер Левице Србије Борко Стефановић каже за „Блиц“ да и грађани желе формирање Савеза.

Зоран Лутовац
– Разговори су у току и одлично напредују. Близу смо коначног договора. Разговара се о програму, статуту, заједничкој политици… Очекујем да већ овог месеца договор о званичном формирању Савеза за Србију бити постигнут. У Савез су добродошли сви који су несумњиво опозициони и који на демократски начин желе да спроводе своју политику. Разлике ћемо оставити по страни јер грађани желе обједињену опозицију која је зрела да постојеће разлике и сујете остави на страну у великом послу промене лошег режима и система у Србији – каже Стефановић.

Јерков: ДС донела одлуку о уласку у Савез за Србију
Иако је почетна идеја била да на челу Савеза буде Драган Ђилас, од те идеје се у међувремену одустало, те ће се лидери ротирати. Почетна Ђиласова идеја је била да буде формиран чврст савез који би имао заједничко председништво и стручне тимове за различите области. Међутим, поједине странке су биле против чврстог савеза, а главни разлог била је бојазан да ће то довести до губљења идентитета и утапања партија.

У међувремену су одборници Драгана Ђиласа и Вука Јеремића формирали у Скупштини града Београда заједничку одборничку групу Савеза за Србију, која има 18 одборника.

ПСГ: Два корака до победе

Део новог опозиционог Савеза требало је да буде и Покрет слободних грађана Саше Јанковића, а он је недавно за „Блиц“ изјавио да „не може да буде у организацији с онима који имају националистичке и антиевропске ставове“.

Потом је додао да опозиција може да победи у два корака – први би подразумевао договор свих који нису са СНС о изборним условима и о слободи медија, а други корак излазак на изборе у савезу са странкама сличних политичких програма.