Прочитај ми чланак

Ко ће да плати дочек Нове године у Београду на води?

0

Главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк оценио је да су протеклу, 2021. годину обележили инфлација и многобројне афере власти. Он се, говорећи о "Београду на води", запитао ко ће да плати спектакуларни дочек Нове године, јер је, према финансијским показатељима, овај пројекат у губицима.

Он је истакао да је за њега инфлација неочекивано обележила 2021. годину.

– То је обележило цео свет, не само Србију. Све развијене земље света после 20, 30 година имају највећи раст цена. Већ се навикло да се живи са ниском инфлацијом, од два до три одсто, чак смо се и ми у Србији навикли. А годину смо завршили са растом од девет одсто. То је проблем и са којим улазимо у 2022. годину. Иако централни банкари широм света мисле да је то само привремено, нисам у то баш сигуран – каже Ћулибрк.

Додаје и да је прошлу годину обележила пандемија ковида, али напомиње да му изгледа као да смо се на њу већ навикли.

– Почетком 2020. године нико није веровао да ће то толико дуго да траје, нарочито када су пронађене прве вакцине. Мислило се да то лагано пролази, али – не пролази. Изгубљени људски животи су највећа невоља која нас је све задесила, али имамо и економске последице. Имамо потпуно поремећене ланце снабдевања, као кашњења финалних производа зато што нема довољно делова – наводи он.

Због свега тога, оцењује да поодавно и економском смислу нисмо имали гори почетак године него сада.

Говорећи о реакцији читалаца НИН-а на текстове, Ћулибрк сматра да је читава година протекла у својеврсном буђењу еколошке свести код публике.

– Џаба расту пензије и БДП, ако ћете доћи у ситуацију да немате чист ваздух, чисту воду и чисту земљу, и ако је све око вас загађено.

Ћулибрк је навео да је пре одређеног времена реч године била „fake news“, док су сада медији пуни лажних вести.

– Само један недавни преглед Савета за штампу за један од квартала је показао да сваки дан имамо у „мејстрим“ медијима скоро 30 лажних вести. Тако да се то одомаћило. Али, ако је то била пре три или четири године реч године, ми то данас не знамо шта би то била. Да ли би то била енергетска криза, да ли је то ковид или је то инфлација – оцењује Ћулибрк.

Он је подсетио да су прошле године нашу земљу обележиле и многобројне афере, односно, „да смо сваке недеље имали по једну“.

– Бавили смо се трговином оружја и умешаношћу врха власти у нелегалне послове који су на колена бацили наменску индустрију… Појавили су се и неки крупни бизнисмени, који су јако блиски властима, и који добијају велике и кључне уговоре. На крају крајева, видели смо и приватизације неких института, у којима на прву лопту видите сукоб интереса… Када погледате, сваки дан је била нека нова тема и нека нова прича. Али, не можете да је испричате до краја, зато што власт упорно одбија да одговори на сва шкатљива питања и да вам достави податке – казао је Ћулибрк.

Како наводи, када нема транспарентности, увек постоји нека сумња, као и да га је искуство научило да „када постоји нека сумња у посао власти – ту увек нису чиста посла“.

Говорећи о финансијској кризи, он описује да је то лако објашњиво, јер сваки грађанин може да погледа у свој новчаник и да види о чему се ту ради.

Одговарајући на питање да ли постоји нешто што се позитивно догодило прошле године, одговара:

– Има, то што су људи почели да мисле својом главом. Ослободили су се страха, јер да нису, остао би нам Закон о експропријацији, и ми бисмо већ у јануару гледали како исељавају неке људе, зато што је по том закону држава могла на основу међудржавног уговора да прогласи који год пројекат од националног значаја.

Он је подсетио да је и „Београд на води“ добио епитет пројекта од националног значаја и запитао да ли од њега користи нешто грађани Врања, Пирота или Београда.

– Тај пројекат, за који је речено да ће у њега бити уложено до краја 2021. године три милијарде евра, буџету Србије није донео ниједан једини динар. Па, шта је ту од националног значаја – запитао је Ћулибрк.

Констатује да је по финансијским резултатима за 2020. годину, „Београд на води“ био у губицима, као и да није платио порез на добит, јер добити није било.

– Шта је ту било од националног значаја, осим што је неко узео велики новац продајући те станове. Тамо је организован и специјални дочек Нове године, а питање је ко ће то плати. Ко ће да плати ону скупу расвету и рефлекторе – упитао је Ћулибрк.

Он је закључио да је након побуне грађана повучен један лош закон, а да је други је измењен.

– Можда је то наговештај да грађани ако покажу довољно свести и ако буду довољно упорни, могу да спрече доношење још лоших закона. А ми смо сведоци да се лоши закони доносе. Овде се закони доносе да би се крало по закону и да не би могли да одговарате. овде се доносе лоши закони у којима је корупција уграђена као део, и зато је важно да се спрече да се доносе такви закони – нагласио је Ћулибрк.