Прочитај ми чланак

КО ЋЕ ДА ОДГОВАРА? Матићкино министарство обмануло јавност!

0

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић "демантовала је наводе медија", који су објавили да је договорен Меморандум о разумевању у области туризма у условима пандемије ковида 19, између Министарства трговине, туризма и телекомуникација РС и Министарства туризма Републике Грчке. Међутим, на сајту Министарства у саопштењу од јуче пише да су се министри "усагласили о потписивању заједничког Меморандума", док је грчки министар туризма Харис Теокарис изјавио да никакав Меморандум није договорен већ да се само разговарало на ову тему. Питање које се поставља је зашто је на сајту Министарства пласирана нетачна информација, коју су медији у току дана преузели?

– Меморандум који ће дефинисати услове уласка путника из Србије у Грчку, односно из Грчке у Србију током предстојеће летње сезоне, није потписан, већ је предвиђено да буде усаглашен и потписан када се испуне сви услови о којима је било речи на јучерашњем састанку са грчким министром за туризам Харисом Теокарисом – истакла је Матић, и прецизирала да ти услови, између осталог, укључују међусобно признавање сертификата о вакцинацији и успешан план имунизације, као и друге техничке детаље који ће бити утврђени у наредном периоду.

FOTO: Printscreen

На сајту Министарства у саопштењу пише да је „договорено да ће Меморандум предвидети међусобно признавање електронских сертификата о вакцинацији“.

– На тај начин биће омогућен улазак грађанима обе земље који су вакцинисани, док ће за грађане који нису вакцинисани бити обавезан ПЦР или антигенски тест. Такође, на граници ће се радити насумични брзи тестови – објаснила је министарка.

Међутим, убрзо по објављивању ове информације, која је у медијима презентована као да су се две владе договориле и као да је то завршена прича, стигао је деманти од грчког Министарства туризма, и речено је да Меморандум није договорен већ да се на састанку министара „само причало на ту тему“.

Питање свих питања је, зашто је и Министарство пласирало вест на свом сајту као да је све већ договорено, и зашто се сад демантују медији, кад су они преузели само оно што стоји и даље на сајту Министарства?

Иницијатива ТАС, која окупља 237 туристичких агенција навела је да Министарство трговине, туризма и телекомуникација већ ко зна који пут у медијима пласира „лажне вести“, као и да је у претходном периоду у више наврата износило „потпуно искривљену слику помоћи сектору туристичких агенција и апсолутно је манипулисало медијима а тиме и јавношћу“.

Међутим, због информација које су јуче први изнели прорежимски медији, да ће се у Грчку моћи од 1. маја, уз негативан тест на коронавирус или после примљене вакцине, огласили су се грчки медији, који су читаву причу назвали „глувим телефонима“.

Подсетимо, слична ситуација се десила и у јуну, када су тадашњи министар спољних послова Ивица Дачић и председник Вучић пуних месец дана обмањивали грађане Србије да ће Грчка од 15. јуна отворити границе за српске туристе. Хиљаде грађана, верујући српским властима тада су резервисали и платилли приватни или хотелски смештај у предсезони, кад су цене туристичких услуга најниже, а онда је 15. јуна велики број грађана Србије са уплаћеним аранжманима остао заробљен у десетокилометарским колонама између бугарске и грчке границе.