Кнежевић: Не искључујем могућност да Мило уведе полицијски час

0

Али агонија последњег европског диктатора и његова безумна борба против сопственог народа не могу да обуздају грађански гнијев изазван антинародним законом

Посланик Демократског фронта Mилан Кнежевић, лидер Демократске народне партије који се преко десет година противи режиму црногорског лидера Мила Ђукановића, у ексклузивном интервјуу за „Балканист“, говорио је о ситуацији у земљи чије православно становништво већ други месец излази на протесте захтевајући укидање Закона о слободи вјероисповијести.

Подсјећамо да овај закон предвиђа конфискацију имовине црногорске епархије Српске православне цркве и њен прелазак у државно власништво.

Учешће вјерника у скуповима и литијама у Црној Гори се кажњава. У петак, 31. јануара, полиција је у селу Зета ухапсила 17 учесника православних акција, а приведена је и 70-годишња мајка Милана Кнежевића.

„Реакција режима Мила Ђукановића је безумна, али очекивана. Демократски фронт и организаторе литија су оптужили за антивладину дјелатност. Али нико није очекивао да ће се то пренијети и на чланове наших породица и на обичне вјернике, каже Милан Кнежевић.

Прије три године политичар је оптужен за „организовање државног удара“. Забранили су му да путује у иностранство те може да прелази само границу са сусједном Србијом. И управо у том тренутку, док је Кнежевић боравио у Београду, полиција је упала у његову кућу.

„У петак у пет ујутро 50 маскираних полицајаца упало је у мој дом, док смо ја и брат били у Београду и ухапсили су моју 70-годишњу мајку. Преврнули су читаву кућу тражећи некакве доказе против мене, али ништа нису нашли. Мајка је морала да стоји уз зид, уперили су у њу оружје, покушали да уплаше жену која има беспрекорну 45-годишњу учитељску каријеру. Ухапсили су мог рођака наочиглед његове малољетне дјеце. Затим је моју рођаку, која је управо изашла из болнице после хемиотерапије, морала да одвезе хитна помоћ због стреса који је доживјела, каже Кнежевић.

Он каже да његови рођаци никако не учествују у политичком животу Црне Горе.

„ Али вјерници који учествују у литијама су сада за власт злочинци. Ти полицајци су покрили лица маскама, нечасно и кукавички су упали у кућу у којој живе мирни људи. Али мајку то није уплашило. Она нема чега да се стиди, имају они! Овај инцидент је још један доказ да црногорски режим прелази у фазу диктатуре. Међународна заједница мора да зна да ми нећемо престати да организујемо литије. Ми ћемо и даље бранити светиње Српске православне цркве у Црној Гори са иконама Мајке Божје и Христа у рукама. Ми ћемо носити тробојке старе Црне Горе да покажемо братској Србији да ћемо истрајати у овој светој борби. Закон о слободи вјероисповијести је закон против православних вјерника. Ова хапшења и репресија треба да уплаше народ, али на улице сваки пут излази рекордан број грађана, каже Милан Кнежевић.

Европске покровитеље Мила Ђукановића, који никако не реагују на кршење права и слобода вјерника, Кнежевић оптужује за двоструке стандарде.

„Замислимо хипотетички да се нешто слично дешава у Русији. НАТО би сместа организовао ванредну сједницу, европски парламент би непрестано засиједао, сви би у глас осуђивали акције руских власти, оптуживали их за „кршење слободе вјероисповијести и непоштовање демократије“. А сада да се вратимо у Црну Гору. У случају са последњим диктатором на Балкану Милом Ђукановићем видимо како сви заштитници грађанских права и слобода које финансира Џорџ Сорош ћуте, наводи Кнежевић.

Само Руси нису равнодушни према догађајима у Црној Гори, истиче он.

“ Ја сам на сталној вези са руским пријатељима у Москви, Санкт Петербургу, Вороњежу и ових дана добијам многе поруке подршке. Хвала Богу да руски медији пажљиво прате развој догађаја, каже он.

Милан Кнежевић очекује да ће се ситуација у земљи само погоршавати.

„Не одбацујем могућност да ће у најближе вријеме Мило Ђукановић увести ванредно стање и полицијски час да би забранио било каква масовна окупљања, сматра политичар.

Он подсјећа да су 27. децембра ухапшени сви посланици Демократског фронта“. Затим су почела хапшења новинара. Сада се приводе чланови породица опозиционара.

„Али агонија последњег европског диктатора и његова безумна борба против сопственог народа не могу да обуздају грађански гнијев изазван антинародним законом, закључио је Кнежевић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!