Прочитај ми чланак

Кнежевић: Црна Гора неће нестати ако се више грађана изјасне као Срби

0

Док је ДПС био на власти, користили су се сви могући механизми како би се смањио број оних који се изјашњавају као Срби, каже лидер Демократског фронта

Црногорски парламент је пре неколико недеља изгласао Закон о попису, а лидер Демократске народне партије (ДНП) и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић истиче да је реч о уставној и законској категорији коју је држава дужна да спроводи сваких 10 година, али се, каже, одједном појавио ирационалан страх да ће Црна Гора нестати, ако буде више оних који ће се изјаснити као Срби.

Попис становништва у Црној Гори је требало да буде одржан прошле године, али је одложен и требало би да буде спроведен у овој години.

У протекле три деценије власти Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића нико није тражио суспензију пописа, каже Кнежевић, већ су се „користили сви могући механизми злоупотреба како би се смањио број грађана који се национално изјашњавају као Срби и говоре српским језиком“.

„Очигледно је да се овде ради о ирационалном страху и озбиљним дијагнозама да са порастом оних који се изјашњавају као Срби на попису Црна Гора нестати, и да ћемо сви завршити у Зајечару или Врбасу. Мада за неке од ових који су уплашени за Црну Гору немам дилему да би пристали да заврше на Врачару и Београду на води, пошто су засад тамо кад треба да покупе кирију од станова и пословних простора“, приметио је Кнежевић.

У сваком случају, истиче, ниједан грађанин није дужан да одговори на питања о националности, вери и језику којим говори, и то му право гарантује Устав, али, како наводи, „овде неки желе попис у којем ће бити дозвољен сваки вид изјашњавања осим да си Србин који говори српским језиком и који је верник СПЦ“.

„Е то баш није европски, а усудио бих се рећи није ни на евроатлантском путу“, навео је лидер ДНП у новогодишњем интервјуу за подгорички портал „Борба“.

Срби на КиМ бране право на опстанак

На питање какву поруку има за српски народ на Косову и Метохији, Кнежевић каже да „херојство Срба на Косову и Метохији и њихова одлучност да на барикадама бране своја огњишта представља подвиг достојан дивљења и поноса“.

„Пуштање из притвора ухапшених Срба представља велику дипломатску победу Србије у којој је Александар Вучић показао државничку мудрост и одговорност што је и резултирало оваквим исходом“, навео је Кнежевић, уверен да српски народ не жели никакве оружане сукобе и конфликте.

Цитирајући Његоша који каже да је „обрана животом скопчана“, Кнежевић истиче да и Срби на Косову и Метохији само бране своје право на опстанак и указује да је, како наводи, „наша дужност да им помогнемо у тој борби“.

На питање о Отвореном Балкану, Кнежевић каже да подржава ову идеју и да би придруживање Црне Горе у значајној мери појачало позицију државе у региону.

Уверен је, додаје, да би економски показатељи, посебно нова инвестирања у туризам, енергетски сектор, пољопривреду и саобраћај допринели да спремно дочекамо улазак у ЕУ.

„Међутим, ако ће нас ЕУ и Владимир Билчик већ ове године примити у своје чланство, први ћу јавно иступити против Отвореног Балкана, само ми се чини да ћемо руку под руку са Србијом, Албанијом, Македонијом и Босном и Херцеговином неке 2040. добити условни позив. А многи тад неће бити дома“, закључио је Кнежевић.